Dolara Londra darbesi… Gözler BDDK’da!

yazar:

kategori:

TL’nin Londra swap piyasasında gecelik faizi bugün yabancı yatırımcı için cazip olarak kabul edilmeyen -%3.5 seviyesine kadar gevşedi.  Yabancı TL’ye geçiyor. BDDK ‘nın swap ve türev işlemlerine getirdiği sınırlamaları bir kez daha gevşetmesi bekleniyor.
TL’nin Londra swap piyasasında gecelik faizi bugün yabancı yatırımcı için cazip olarak kabul edilmeyen -%3.5 seviyesine kadar gerilerken, yabancıların TL’de kalmasının cazip gelebilmesi ve TL’nin gerçek faizinin oluşabilmesi için swap sınırlamalarının bir kez daha gevşetilmesi bekleniyor. 
Swap piyasasında gecelik faizdeki düşüşün TL’ye yönelik artan yabancı ilgisinden kaynaklandığını belirtiliyor. TL’nin gerçek faizi yansıtması için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), yurtiçindeki bankaların vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve türev işlemlerine getirdiği sınırlamaları bir kez daha gevşetmesinin beklenebileceğini öne sürüldü.
BDDK son olarak 11 Kasım’da bankaların pozisyon tutarının özkaynaklarına olan oranı vadesine 7 gün kalan işlemler için %2’den %5’e, vadesine 30 gün kalan işlemler için %5’ten %10’a, vadesine 1 yıl kalan işlemler için %20’den %30’a yükseltilmişti.
DOLAR DÜŞÜYOR
Öte yandan Türk Lirası dolar karşısında değer kazanmaya devam ediyor. Saat 18.39 itibariyle dolar  Türk lirası karşısında yüzde 1.83 oranında değer kaybı ile 7.409 liradan işlem görüyor.