Evden çalışMA Adabı!

Usta bankacı ve Yaşam Koçu Hanife Serter, evden çalışan bankacıların dramını yazdı. Evden çalışmak konfor mu yoksa işkence mi?
Türkiye’de işsizlik korkutucu boyutta. İşsiz olan da, kalan da çok . Üstelik üniversite mezunu genç işsizler her geçen gün artıyor . Ama ilginç olan bir veri daha var. İşsiz olduğu halde iş aramayanlar … iş bulamayacağına inananlar… Bir de şu meşhur savunma “ İnsanlar iş beğenmiyor kardeşim. “ Doğru !
İnsanları öyle “ vahşice “ sömürüyor ki işletmeler, kurumlar, insanlar artık işlerden iş değil, ölümlerden ölüm beğeniyor adeta. “ Çalışırken mi ölelim, yoksa açlıktan mı ? Açlık daha hızlı ve acısız olacak gibi … Yaşayacak kadar yemek, su, uyku ile bir de bedenimizi ruhumuzu bu sisteme satıp acı çekerek mi ölelim yani ?” dercesine … iş aramıyor artık insanlar . Aslında ne kadar acı değil mi ?
Bankacılık rahat iş diye bilinir örneğin. Herkes özenir, girmek ister. Sınavı, mülakatı, torpili derken işe bile zor girilir. Yıllardır bu sitede yazılanlara göz atın. Bu iş İşte bu ! “En iyi işverenler” , en büyük aileler, güçlü yabancı sermayeler tarafından çalıştırılan bankacıların hali bu . Göz göre göre sömürü bu . Adını koyalım.
Pandemi ile en hızlı aksiyon alan, bankacıları sözde koruyup kollama amaçlı evine yollayan sonra da orada adeta elektronik kelepçelerle bağlayıp uzaktan kumanda ile  idare eden bankalar bunlar. O kadar çok  şikayet geliyor ki Paramedya’ya bankacılardan.  Yüzlerce, binlerce bankacı bu sistem içinde mağdur. Artık İşsizliği tercih edecek duruma getirildiler psikolojik şiddet altında. Çalışma bakanlığı “ Nasıl olsa işleri var, çalışıyorlar, şükretsinler  ...” diyerek bu şikayetleri  dikkate almıyor. Bankacıları görmüyor, duymuyor. Adeta “ patronla aranızda çözün derdinizi “ diyerek geri çeviriyor şikayetleri. Bankacılar artık görülmek ve duyulmak istiyor.
Artık lütfen birileri şu bankacılara “Evden ÇalışMA “ iş yerine dön desin. Hepsinin psikolojisi ( adeta kasten ) bozuldu… Buna evden çalışmak denmez , evde alıkonulmak, esir alınmak denir. Uyudukları saatler dışında her anları ipotek altında adeta. Hepsi isyanda . Yazan yazana … işte onlardan sadece biri …
Evde calisan bankacıdan mektup var..
“Kulağa çok hoş geliyor ‘evden çalışmak’ .. peki ya işin aslı ? Evdesiniz sonuçta… sizin aileniz olamaz , çocuğunuz olamaz ,   sosyal hayatınız olamaz !!! Evden çalışıyorsun  sonuçta mesai saati sınırın olamaz !!!  Bankanız size maximum hedefi verir .. sonuçta evden çalışıyorsun gece 12 ye kadar çalış , haftasonu çalış… evdesin sonuçta !!! Ha bu arada gece 12 en iyi ihtimal.. uyumana gerek yok !! Gece 1 , 2 çalış sen çalış. .. mesai sözde 9’da başlar.. ama sen sabah 5 te , 8 de çalışmaya başladıysan örnek gösterilirsin.. 18:00 dan sonra zaten çalışmazsan uyarılırsın…  banka sistemine bağlı oldugun saatler çıkarılır … en uzun süre sistemde kalan tebrik edilir… hatta sıralamaya sokulur bir de kıyaslanırsın…En altta kalan olmamak için süreyi durmadan arttırırsın.
Fazla mesai ücreti mi ? O da neydi? Yemek ücreti mi? Evdesin yersin…eskiden bankada yemekhanede yiyordun ya ben karıma kar  katayım.. elektrik ücreti mi? Evden çalışıyorsun  ya onu da sen karşılayıver.. ben karıma kar katayım… internet ucretini son 2 aydır veriyorum zaten önceki 8 ay da senden olsun…
Psikolojin mi bozuldu niye? Evden çalışıyorsun ya.. psikolog ücretin de senden olsun ben karşılamam !!
Cok acı ama evden çalışmaktansa  ofise gidip corona olmayı yeğeleriz… biz artık tükendik… biz bittik.. psikolojimiz alt ust oldu.. ruh sağlığımız bozuldu.. çalışma bakanlığı, Bddk ne zaman görecek evden çalışanların  halini?  Bizler ne zaman alacağız haklarımızı ? “
Diğer sektörlerde de durum farklı değil .
Bu ülkede çalışmayan bir pişmansa, bu koşullarda çalışmaya çalışan bin pişman durumda. Düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, fiziksel ve psikolojik şiddet altında çalışmaya çalışmak, maddi manevi hak kayıpları… Gördüğün aşağılayıcı muameleyi bir üniversite mezunu olarak kendine yakıştıramamak, ailen için dayanmak, çocuğun için dayanmak  , kredi borçların için dayanmak. Bir yere kadar… Bir yerden sonra patlar. Çalışma Bakanlığı, lütfen artık görün bunları ! Söyleyin şu patronlara. Evden çalışmanın da bir adabı var …