Garanti Bankası batmaktan nasıl kurtuldu?

yazar:

kategori:

Garanti Bankası’nın eski genel müdürü duayen bankacı Akın Öngör  Garanti Bankası’nı 2000 yılındaki krizden batmaktan nasıl kurtardığını anlattı.
Akın Öngör. Türkiye’nin bankacılık tarihine adını yazdırmış en önemli yöneticilerinden. 
Akın Öngör, Dünya Gazetesi’den Doğan Selçuk Öztürk’e verdiği röportajda, Garanti Bankası’nın 2 bin yılındaki krizde batmaktan son dakikada kurtulduğunu anlattı. 
Akın Öngörün’ün röportajından en çok dikkat çeken bölüm şöyle:
Hayatımda aldığım en büyük derslerden biriydi

• Garanti döneminizde bir kriz yönetimi hikâyenizi dinleyebilir miyiz?
Garanti’de genel müdürlüğü bırakmıştım, yönetim kurulu murahhas üyesiydim. Banka yaklaşık bir milyar doları bulan nakdinin çok büyük bir kısmını gecelik faiz karşılığında bir devlet bankasına yatırmıştı. Ancak devlet bankası birkaç gün geçmesine karşın borcunu ödemiyordu. Bu da bizim bankanın nakit akışını olumsuz etkiliyor, banka aleyhinde söylentilere yol açıyordu.
Yönetim Kurulu üyelerinden bazıları paniğe kapılmış, tam sayfa ilanlarla güven tazeleyici mesajlar verilmesini öneriyordu. Ayhan Bey’in onayını almak üzere oldukları bir sırada kendisiyle görüşüp onu ikna ettim. Böylece ilan çıkmadan durduruldu. Bu arada hukuk işlerinden sorumlu genel müdür yardımcısı Can Verdi’den önemli bir ipucu öğrenmiştim: Devlet bankası borcunu bir iki gün daha ödemezse devletin taahhüdünü yerine getirememesi nedeniyle bütün dış borçları “muaccel” hale geliyordu, yani vadesi beklenmeksizin geri çağrılabiliyordu.
Devlet bankasının bağlı olduğu başbakan yardımcısını arayarak durumu ve devletin aldığı riski anlattım. Tutarın yüz milyar dolarlara varabileceğini ekledim. Başbakan yardımcısı teşekkür ederek bankaya talimat verdi. Gerçekten ödeme süratle yapıldı, bu kriz de aşılmış oldu.
Hayatımda aldığım büyük derslerden biriydi bu. Hatamız, bu tutarda büyük bir paranın bir tek bankaya gecelik olarak verilmiş olmasıydı. Sükûneti koruyup, serinkanlı biçimde çıkış yolları aramak ve birinci sınıfbeyinlerden çözüm önerileri almak krizi sonlandırmıştı.

Röportajın tamamı için tıklayın!