Bankaların 17 Mart hazırlığı! 4 bin çıkarttı, 10 bin için de yasağın kalkmasını bekliyor

yazar:

kategori:

İşten çıkartmanın yasak olması nedeniyle son bir yıldır sadece ikale yöntemi ile personel azaltan bankalar 17 Mart’ı bekliyor. Yasağın kalkması halinde bankaların ilk etapta  10 bine yakın personel ile yollarını ayırması bekleniyor.
Pandemi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı tarafından personel çıkartmanın yasaklanması en çok bankacılık sektörünü etkiledi. Bankalar her üç ayda bir yaptığı performans değerlendirmesi  yapmasına rağmen yasak nedeniyle pesonel çıkartma işlemini  son bir yıldır yapamıyor. Ancak bankalar  buna rağmen geçen yıl yaklaşık 4 bin personeli ikale yöntemi ile çıkarttı.  Personelle anlaşarak yapılan işten çıkartmalarda 957 personel ile QNB Finans ilk sırada yer alıyor. 
Bu bankayı yine 930 kişi ile İNG Türkiye izliyor. Son bir kaç yıldır dijital ve evden çalışma modeline dönen ing Türkiye son 3 yıldır küçülüyor.
Yine ikale yöntemi ile emekliliği dolan personel ağırlıklı olmak üzere en çok personel ile yollarını ayıran banka Yapı Kredi oldu. Bu banka 601 personel ile el sıkışarak yollarını ayırdı. 
İkale yöntemine başvuran bir başka banka ise Denizbank. Banka 2020 yılı finansal raporlarına göre, 347 personel ile yollarını ayırdı.
Şube sayısını Türkiye genelinde azaltan Akbank da ikale ile personel çıkartan bankalardan oldu. Banka bir bölüm çalışanını ücretsiz izine çıkartırken, 203 personeli ise işten çıkarttı. Ücretsiz izine çıkartılan personelin durumu ile ilgili belirsizlik sürüyor.
2020 yılını parlak geçiren bankalardan olan Garanti BBVA da personel azaltanlar arasında yer aldı. Banka sadece 117 personel ile yollarını ayırdı.
TEB de ikale yöntemi ile personel azalttı. Banka 104 çalışanı ile anlaşmalı işten çıkartma yaptı.
17 MART HAZIRLIĞI
Öte yandan bankaların bu yıl içerisinde büyük bir bölümü performans gerekçesi olmak üzere yaklaşık 10 bin personel ile daha yollarını ayıracağı öne sürüldü. Bankalar 17 Mart’da biten işten çıkartma yasağı öncesi bazı personellerine ikale teklif ettiği öğrenildi. Ancak bazı bankaların 17 Mart’ı tehdit olarak kullanıp, daha düşük paket teklif ettiği öne sürülüyor.
QNB Finansbank geçen yıl kıdem yılına göre, 15 maaşı bulan paket önermişti. Yine YKB, 8 maaşa kadar anlaşma yapmıştı.