Dolarda soluksuz yükseliş! İşte doları yükselden 5 gelişme

yazar:

kategori:

Dolarda yükseliş sürüyor. 8.300 seviyesini de geçti. İşte doların yükselten 5 önemli gelişme.
Haftaya yükselişle başlayan dolar bu sabah saat 10.50 itibariyle 8.310 TL’yi gördü. Dolardaki bu yükseliş ile ilgili işte 5 önemli gelişme:
1-ABD TAHVİL FAİZLERİ:
Doların yükselişinde şu an için en etkin neden olarak ABD tahvil faizlerinin yükselişi gösteriliyor. 10 yıllıkların faizinde yüzde 2 beklentisi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkiliyor. Ancak Türkiye diğer nedenlerden dolayı en çok değer yitiren para birimi.
2-MERKEZ BANKASI: 
Merkez Bankası’nda yapılan gece yarısı operasyonuna bir yenisi daha eklendi. Dün gece başkan yardımcısı Murat Çetinkaya’nın da görevden alınması doların diğer ülkelerden ayrışarak daha fazla değer kaybetmesine neden oldu.
3-TAM KAPANMA:
Covid-19 vakkalarında ciddi artış yaşanıyor. Dün neredeyse zirveye yakın rakamlar Türkiye’nin bu sezon turizmden beklediği geliri elde edememesi anlamına geliyor.  Ayrıca tam kapanma iddialarının yeniden gündeme gelebileceği yolunda güçlü iddialar etkili oluyor.
4-KABİNE:
Piyasayı geren bir başka gelişme ise kabine beklentisi. Geçen cuma açıklanması bekleniyordu. Yeni bakanların açıklanması ile ilgili spekülasyonda sürüyor. Eski bakan Albayrak’ın yeniden bakan olacağı yolundaki iddialar etkili oluyor.
5-BANKA KARLARI:
Bir başka neden ise dün açıklanan bankacılık karları. Ocak-şubat ayları arasında bankaların karı yüzde 39 gibi oldukça ciddi bir düşüş yaşadı. Bu da borsada banka hisselerine bir kez daha satış getirdi. Borsadan yabancı çıkışı sürüyor.