İletişimi kesme hakkı ilk kez bir bankada gündeme geliyor

yazar:

kategori:

Yaklaşık 12 bin Yapı Kredi Bankası çalışanını kapsayacak Toplu İş Sözleşme görüşmeleri bugün başlıyor. Basisen, Türkiye’de ilk kez iletişimi kesme hakkını masaya getiriyor. 
Son yıllarda birçok Avrupa ülkesinde yasal olarak devreye sokulan iletişimi kesme hakkı, Türkiye’de Yapı Kredi Bankası toplu iş sözleşmesinde gündeme geliyor. Basisen, Yapı Kredi Bankası ile bugün başlayacak olan görüşmelerinde ana madde olarak iletişimi kesme hakkını masaya getirecek. 
Basisen Sendikası Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, Paramedya.com.tr’ye yaptığı açıklamada, iletişimi kesme hakkının İLO sözleşmelerinde yer aldığı ve başta Amerika, İngiltere ve birçok Avrupa ülkesinde olmak üzere yaygın olarak kullanıldığını söyledi. 
Tiryakioğlu, “Biz bu maddeyi ana madde olarak masaya getireceğiz. Maddi konularda üç aşağı beş yukarı istediğimizi alırız. Ancak daha önemli gündem maddelerimiz var. Bunlardan biri de iletişimi kesme hakkı. İlk kez sendikalara emsal olarak bir maddeyi gündeme getireceğiz. İşçilerin iletişimi kesme hakkı var. Bizim İLO sözleşmeleri ile Avrupa’da yaygın. Amerika, İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde yaygın. Evden çalışan işçiye bağlanan hatlar sizin işverenin istediğiniz zamana kadar açma hakkı vermez. İşçinin istediği zaman kesme hakkı var. Onun için ilave bir maddeyi toplu iş sözleşmesinde gündeme getireceğiz. Bunu ilk kez teklif olarak sunacağız.
Bunun sözleşmeye girmesi aynı zamanda tüm sendikalar içinde emsal olacaktır.
” dedi.
İZİN KONUSU DA GÜNDEMDE
Öte yandan pandemi ile neredeyse tüm bankalarda büyük itiraz konusu olan zorla izin kullandırma uygulaması da Yapı Kredi Bankası ile sendika arasında gündem maddesi olacak. Metin Tiryakioğlu, “Banka geçmişten gelen stok izinleri kullanıldı. Bu normal ancak stok izni olmayanlara borç izin verilip, gelecek izni kullanılıyor. Bu bizim kabul edemeyeceğimiz bir şey. Baskı ile izine çıkartılması çalışma kanunlarına aykırı. 
Bu nedenle izin konusu da masadaki ağırlıklı konularımız olacak.” diye konuştu.
İLETİŞİMİ KESME HAKKI NEDİR?
İletişimi kesme hakkı ya da diğer adı ile irtibatı kesme hakkı son 5 yıl içerisinde yaygın olarak kullanılan bir hak! İrtibatı Kesme Hakkı” öz bir ifadeyle çalışanların çalışma sürelerinin sınırlarının çizilmesi, özel hayatı ile iş hayatının ayrıştırılmasının sağlanmasıdır. Çalışma süreleri sınırlarının dışında kalan zamanlarda işle ilgili iletişimden kaçınmasıdır.