İkale bekleyen bankacıları gözünden tanıyan İnsan Kaynakları!

Deniz Ateş, bankacılık sektörünün gündeminde olan ikaleyi yazdı. İnsan kaynakları kimlere ikale teklif ediyor kime sen çalış diyor! 
Ben çalışmak istiyorum;
Ben çalışmak isteyen gruptayım. Evim kira eşim çalışmıyor işe ihtiyacım var, banka olmazsa gidip bankta oturamam!
iş lazım bana…
Hayat şartlarını bilmem ama benim şartlarım zor araba değiştiren grupta değilim inanin! belki bu yazıyı okuyanlardan beni anlayan çıkar.
Bir de beni anlamayan grup var; çalışmanın sosyalleşmek olduğunu düşünen öğlen tatillerinde benim birikimlerim dediğim paralara kahve içen, nerede yemek yiyelim sorununu çözmeye çalışanlar. Kılık kıyafetleri bana benzemeyen çalışma arkadaşlarım var…. sahiden aynı kurumun içindeyiz ben eve gidiş parasını düşünürken o arabasının üst modelini almayı düşünüyor.
Birlikte olduğumuzda, konuşacak çok ortak konumuz var, sonuçta aynı kurumlardayız. Ama kaygılarımız farklı. Bankalarda çalışanlar bilir beş parmağın beşi de bir olmadığını. Genelde araba değiştirenler yüksek plazalarda çalışırken borç ödemeye çalışan ay sonunu bekleyenler şubelerde çalışır. Bu yüzden her iş yerinde olduğu gibi plaza çalışanları ile saha çalışanları birbirlerini anlamazlar. Sahaya yakın olmak için uğraşan plaza görevlileri ile plazaya yakın olmaya çalışan saha çalışanlarını her organizasyonda görmeniz mümkündür. 
Giyim kuşam, takılar davranışlardan hep anlarsınız kimin ne iş yaptığını ya da yapmadığını. İnsan kaynaklarının işi kolaydır aslında uzaktan bakarak kimin ne iş yaptığını anlayabilirler.
Her organizasyon benzerdir aslında, sadece bankada değil. Gittiğiniz market zincirinde  dahi anlarsınız bölgeden geleni, genel müdürlük çalışanını. Bir işiniz düşümüş gibi yapın bakın size cevap verebilecek mi? !Ahmet bey ilgilensin! der ve hemen yönlendirme yapar. Çalışan olmadığını anlatmaya çalışır, çalışan. Deterjanların nerede olduğunu bilmeden aynı markette saatlerce konuşanı vardır plaza çalışanın…adına toplantı denir bu uzun vaazların. Markette de, bankada da… çıkar karşınıza plaza çalışanı.
Dedim ya ben çalışmak istiyorum ikale önerdiler yan masada Mete var gitmek istiyor konuştu müdürle ben yapmayacağım diyor bu işi. İki masa ileride, Müjde var, eşi çalışmasını istemiyormuş, ama aslında kendisi çalışmak istemiyor, …ikale bana geldi. Benim borçlarım var, başka gelirim yok ben oyun dışı oluyorum. İK görüyor seçiyor. Mete bekar tuzu kuru o gitmek istiyor gidemiyor. Bana ne şanslısın diyor ama ben şanslı olmak değil işimi istiyorum. Dönülmez diyor müdüre hanım, ok yaydan çıktı artık! ya kabul et! Ya da izin kullanmam gerekiyormuş. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Kıyafet ve araba değiştirenler bu sefer beni değiştiriyor. Plazadan hayata bakmak kolay gel de buradan plazaya bak…İş merkezleri plaza oldu, yönetim binaları lüksleşti yönetenler neyi yönettiğini unuttu! Akşam ne yesek derdi hepimizde var. Bizimkisi ne yemek bulsak diğerlerininki hangi yemeği seçsek…
Bankta otuyorum plazaya bakıyorum benim için para önemli, hayati. IK her şeyi görüyor beni çıkardı oyundan… Müjde, Mete hala çalışıyor istemeden. Müjde ben ayrılırken keşke ben çıksaydım neden sen diye bana soruyor. 
İkcılar kahve içerken araba değiştiriyor, kıyafet değiştiriyor, bizi değiştiriyor… Banktan her şey görünüyor…
Plaza hayatı uzaktan …