Kalekim halka arzında yatırımcının kafasını karıştıran 4 soru!

yazar:

kategori:

Kalekim, Ak Yatırım liderliğinde halka arz ediliyor. Ancak analistler yatırımcıların kafasını ve yatırımcı adına sordukları sorular var!
Ak Yatırım önemli bir halka arza imza atıyor. Sektörünün en önemli şirketlerinden Kalekim halka arzı ak Yatırım Liderliğinde halka arz ediliyor.  Bugün ve yarın devam edecek olan talep toplama  13,75-14.75 olarak belirlendi. Şirket mali yapısı olarak oldukça güçlü olmasına rağmen analistler halka arzda kafalarını karıştıran ve küçük yatırımcının da yanıt araması gereken soruları belirledi.
İşte o sorular:
1)-Şirket 20 fk dan çıkıyor. Son yıl karını bir önceki yıla göre 3 kat attırmış. Buna rağmen 20 fk pahalı ,3 kat kar artışının kaynağı nedir? Bir seferlik (kur artış geliri gibi bir şey mi sürdürülebilir mi)
2)-30 milyon nominal hisse satılacak 15’ i sermaye artışı 15’ i ortak satışı. Ortak satışı elbette olabilir ama bu oran çok yüksek. Ağırlıklı olarak sermaye artırımı olması daha sağlıklı. Halka arz gelirinin yarısı ortağa gidecek! Yatırımcı “ben niye ortağa apara vereyim. Ben yatırımcıyım” diyebilir.
3) Halka arzdan gelen parayı yurt içi ve yurt dışı yatırımlar ve satın almalarda kullanacağız deniliyor. Ama burada çok soyut bir hedef var. Genel hatlarıyla daha fazla plan paylaşması lazım. Yatırımcı “Biz neye yatırım yapıyoruz bilmeliyiz” demeli. Ayrıca bu yatırım planları ve süreçleri ile ilgili olarak bilgi paylaşılacak mı ileri bir tarihte
[4) halka arz ağırlıklı yurt içi bireysele ayrılmış yurt dışı kurumsala ayrılan kısım çok az bu demektir ki uzun vadeli yatırımcı olmayacak!