Ucuz kredinin faturası ortaya çıktı

yazar:

kategori:

Kamu bankalarının geçtiğimiz yıl dağıttığı ucuz kredinin faturası bilançolarda görünmeye başladı. İki büyük özel bankanın karı yüzde 50 seviyesinde artarken, kamu bankalarında şok kar düşüşü yaşandı.
Geçtiğimiz yıl kamu bankalarının özellikle konut kredisi faizlerindeki büyük düşüş bilançolarında şok kar düşüşüne neden oldu. Prof.Şenol Babuşcu’nun yayınladığı kar zarar tablosunda ilk sırada Garanti Bankası yer aldı. İspanyol sermayeli Garanti Bankası bu yılın ilk üç ayında karını yüzde 55 arttırırken, Sabancı Ailesi’nin Akbank’ı da yüzde 54.7 arttırdı.
Buna karşılık Ziraat Bankası’nın karı yüzde 48.6 düşerken en büyük kar düşüşü Halk Bankası’nda yaşandı. Halk Bankası’nın karı yüzde 92 gibi oldukça ciddi bir rakamda düşüş kaydetti. Bir başka kamu bankası Vakıfbank’ın da karının yüzde 56 düştüğü tabloda görüldü.
ZARAR NEDENİ
Bu tabloyu değerlendiren Merkez Bankası eski uzmanlarından prof. Hakan Kara, “Kamu bankaları geçen yıl bolca dağıttıkları ucuz kredileri bu yıl yüksek faizli mevduatla fonlayınca zarar noktasına yaklaşmış. Mevduat faizlerinde ilave yükseliş karlılığı daha da bozabilir. Bu da TCMB’nin “gerekirse faiz artırırım” demesini zorlaştırıyor.”dedi.