Piyasalardaki çöküşe kimse anlam veremedi

yazar:

kategori:

Borsa tarihi çöküş yaşadı, döviz ise yeniden 8.450 TL’nin üzerine çıktı. Piyasa uzmanları çöküşe anlam veremediler. İşte olası senaryolar:
Küresel piyasalarda dolar zayıf bir seyir izlemeyi sürdürürken dolar/TL ise iç siyasi gündemin nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerle yükseldi. Bankacılar bugün siyasi gelişmelerin izlenmeye devam edeceğini söylediler. Dün öğleden sonra belirginleşen satış baskısıyla euro/TL tarihi zirveyi görürken dolar/TL 8.4885’e kadar yükseldi.
BIST 100 endeksinde dün %3.6 kayıp yaşandı. TL’deki değer kaybı gelişmekte olan para birimlerinin tamamı dolar karşısında değer kazandığı bir günde yaşandı. Birçok bankacı dün piyasalardaki satış baskısına tam olarak anlam veremediklerini ifade ettiler. Ancak genel görüş CHP’nin tekrarladığı seçim çağrısı ve organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş olan Sedat Peker’in yaptığı açıklamaların siyaseti nasıl etkileyeceği hakkındaki belirsizlik olarak öne çıktı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Peker’in yayınladığı videolarda bakanlar ve eski hükümet görevlileri hakkında dile getirdiği suçlayıcı iddiaları “saçmalık” olarak değerlendirerek, istifa etmeyi düşünmediğini açıklamıştı. Bunun üzerine dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Soylu’nun yalnız olmadığını belirterek desteklerken, muhalefet ise AKP’nin hesap vermesi gerektiğine vurgu yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ayrıca gelinen noktada seçime gidilmesi gerektiğini söyledi ve “Erdoğan Türkiye için artık bir Milli Güvenlik sorunudur. Hırsızlığın ayyuka çıktığı rüşvetin sıradanlaştığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu erken seçim çağrısı yaptı.