Rusya faiz arttırdı

yazar:

kategori:

Türkiye yükselen enflasyona rağmen faiz indirmeyi tartışırken, Rusya Merkez Bankası(CBR), yükselen enflasyon nedeniyle bu yıl üçüncü kez faiz artırımına gitti.
Rusya Merkez Bankası(CBR), yükselen enflasyon nedeniyle bu yıl üçüncü kez faiz artırımına gitti. Gösterge faiz oranında 50 baz puan artırıma giden Rusya MB, daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olabileceğini de vurguladı.
Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, haftalık repo ihalesi faiz oranı yüzde 5,00’ten yüzde 5,50’ye çıkarıldı. Piyasa beklentisi de faiz oranlarında 25 puan artış olacağı yönündeydi.
Yapılan bu artırım ile birlikte Rusya MB’nin gösterge faizi Nisan 2020’de olduğu seviyeye geri geldi.
Faiz kararının ardından yapılan açıklamada, “Ekonomik toparlanmanın tamamlanması ile artan enflasyonist baskılar enflasyonun hedeften daha önemli ve uzun süreli şekilde yukarı ayrışmasına yol açabilir. Bu,önümüzdeki toplantılarda gösterge faizde daha fazla artırımın gerekliliğini ortaya çıkardı” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, emtialara talepte toparlanmanın ekonomik toparlanmayı desteklediği ve Rusya’da GSYH’nın pandemi öncesi seviyeleri bu çeyrekte yakalamasının beklendiği de vurguladı.
Rusya Merkez Bankası’nın yüzde 4 hedefine karşın enflasyon 7 Haziran itibariyle yüzde 6,15’e çıkmış durumda.