İMF eksi rezervi dikkat çekti

yazar:

kategori:

IMF’den kritik rapor. Merkez Bankası’nın rezervleri ekside. Türkiye şoklara açık!
MF Yönetim Kurulu, Türkiye ile 4. madde konsültasyonunu sonuçlandırdı. IMF’den yapılan açıklamada, Türkiye’nin büyümede güçlü bir toparlanma yaşadığına dikkat çekilerek, “Ancak tamponlar tüketildi. Türkiye, yüksek enflasyon, düşük rezerv, yüksek dış finansman ihtiyacı ve dolarizasyonla baş başa kaldı” denildi. IMF, raporunda ekonomide iyileşme sağlaması için Türkiye’ye Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığının güçlendirilmesi, rezervlerin artırılması, enflasyon beklentileri bozulursa zamanlı ve ilave sıkılaştırma yapılması önerilerinde bulundu.
İMF raporunda şu görüş yer aldı:
“Yüksek dış finansman ihtiyaçları, büyük miktarda yerel döviz mevduatları ve düşük rezerv tamponları ile ekonomi, yurtiçinde ve yurtdışında şoklara ve değişikliklere karşı savunmasız kalmaya devam ediyor. Yurtiçi riskler, para ve kredi politikalarının erken gevşemesini veya güvenilirliği ve tamponları daha da aşındıran diğer yanlış politik adımları içerirken, dış riskler, gelişmiş ekonomilerdeki faiz oranlarındaki artışları ve kırılganlıkları ortaya çıkarabilecek yüksek küresel riskten kaçınmayı içeriyor. Diğer riskler arasında aşı gecikmeleri ve olumsuz jeopolitik gelişmeler de sayılabilir.”
EKSİDE OLAN REZERVLER DAHA DA AZALABİLİR
4 Haziran 2021 itibarıyla 93.7 milyar dolar seviyesinde olan TCMB’nin brüt rezervinin, tavsiye edilen seviye aralığının çok altında olduğunu belirten IMF, bankalardan swap (takas) ile ödünç alınan dövizler çıkarıldığında net rezervin ekside bulunduğunu (-47.5 milyar dolar), düşüşün önümüzdeki dönemde devam etmesinin beklendiğini açıkladı.