Altın Yatırımcısının Gözü Bu Toplantıda

yazar:

kategori:

Fed, bugün faiz kararını açıklayacak. Toplantının sonuçları altının yeni trendini belirleyecek. FED toplantısından ne çıkarsa altın yükselecek ya da düşecek?
Fed, bugün faiz kararını açıklayacak. Fed’in faizleri yüzde 0 ila 0,25 arasında bırakması bekleniyor. Ancak sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’in yapacağı açıklamalar dolar ve altın yatırımcıları tarafından dikkatle izleniyor.
ABD’de enflasyon rakamları mayıs ayında aylık yüzde 0,6 ile beklentileri aştı. Yıllık artış ise yüzde 5 oldu. Beklentiler aylık 0.4, yıllık ise yüzde 4.7 idi. Açıklanan bu enflasyon rakamlarının ardından yatırımcılar Fed Başkanı Powell’in yapacağı konuşmada parasal sıkılaştırmaya gidilip gidilmeyeceğine dair ipucu arayacak. 
Küresel yatırımcılar Fed Başkanı Powell’in Fed’in ekonomiyi destekleyici adımlarını(Varlık alımları)geri çekmeye başlayacağı mesajını vermeyeceğini düşünüyor. Fed Başkanı Powell’in yapacğaı konuşma dolar ve özellikle altın yatırımcılarının da takibinde olacak. Parasal sıkılaştırma adımı doların ABD’ye dönmesini sağlayacağı için gelişmekte olan para birimleri ve altın değer kaybına uğrayabilir. Zira parasal sıkılaştırmanın ardından artan dolar talebi ONS altında ve gelişmekte olan para birimlerinde satış baskısını artırıyor. Bu sıkılaştırmanın ardından ONS altın için izlenecek en önemli veri ABD 10 yıllık tahvil faizleri olacak. 
Türkiye’de gram altın hareketleri genellikle dolar/TL kuruna paralel hareket ettiğinden ötürü Fed Başkanı Powell’in açıklamalarının doları nasıl etkileyeceğine bakılacak.