Avrupalı bankanın yemek hesabı!

Yaklaşık 20 bin kişinin çalıştığı yabancı sermayeli bankanın yemek hesabı. Yemek ücreti 1 TL artsa 20 bin lira eder!  Şubeci, özlük hakların konuşulmasının yasak olduğu bankayı ve yaşananları yazdı:
Kurumumda üstlerimizle yapılan tüm toplantı arifelerinde müdürcükler ve bölge ahalisi tarafından sıkıca uyarılırız: özlük hakları ile ilgili soru sormayın…
Hiç sormadık, soramadık. 
İnanın bana sadece maaş ile ilgili değil , sigortasıyla, emekliliğiyle, sandığıyla , sağlık güvencemizle ilgili bir çok bilinmezin içindeyiz.
Her adimi mevzuata dayalı bir sistemde kendi mevzuatını bilememek…
Ayın başından sonuna kadar gün içinde öyle bir koşuşturmaya dalıyoruz ve yine  her ayın başında o kadar sıfırlanıyoruz ki ..
Kendimizle ilgili herhangi  bir işle uğraşmak bize lüks oluyor.
Konuyla ilgili bir IK var aslında ayda yılda bir şubeye gelen..
Biliyorsunuz ki onlarla da bir şey konusulmuyor.yani sadece şubeye gelip hafiften gaz alip,dinliyormuş,anlıyornuş gibi yapıp ofislerine dönüyorlar.Belkide biz hep aynı şeyleri.sorup.duruyoruz garipler bıkmışlar(!)
Bir de şu var buna hastayım.. Bana her şeyi anlatıp, sorabilirsin; biz sizin tarafınızdayız. Alin size hepimiz ayni gemideyiz saçmalığının bir başka versiyonu…
Bir defasında yemek ücretlerinin çok düşük olduğunu ve artırım yapılıp yapılmayacağını sormuştum. 
Bana söyle demişti.
Bu bankada 20.000 insan calisiyor.1 TL arttırsak 20.000 TL yapar ayda. Bu maliyetin farkında olmanız lazım????
Bir insanın yüzüne ne kadar boş bakılabilirdi o kadar boş baktigimi hatirliyorum.
IK olayı benim için o gün bitmişti.
Bir portföyün bazen sadece 1 işlemden bile kazanabileceği tutarı bana maliyet olarak sunmuş ve düşünmemişti  bir günde bir  şubeci bankasına ne kadar kazandırıyor???
Böyle düşününce bize vermedikleri tazminatların bile kendileri için ne kadar komik rakamlar olduğunu bir kez daha anlıyorum..
Kredi çekecek arkadaşın bordrosunu getirir tutarı kapatarak, sende etik gereği bakmazsın bile imzalarken. Aramızda olan naif bir utangaçlıktır bu.
Herkesin kazandığı kendine dersin.
Bazen de duyarsın. Müdürcüklerin sevdiği personellerine yüzde 20’lere varan zamlar yaptığını; ağrına gider.
Ya da iş yükü daha az olduğunu bildiğin başka banka personelleri kredi için gelirler ve maaşına şaşırır kalırsın çünkü sen şubeci olarak tek başına en az 5 kişinin işini yapıyorsundur onun kurumu ile karşılaştırıldığında.
Abartmıyorum hatta fazla bile olabilir. 
Tüm gün hep is hem cep telefonuna bakmak, e-postalara anında cevap vermek, whatshapp grupları, ütopik hedefler için satış yapmak, her gün birkaç kalem satış raporu hazırlamak, kredi kullandırmak, tüm operasyonunu yapmak, nakit yönetmek, ATM’ye bakmak, bireysel, Kobi tüm müşterilerle ilgilenmek, sorun ve lobi yönetmek, hedefi verilen müşteri ziyareti ya da telefon araması yapmak diye liste uzar gider… 
Şubeciyseniz 10 kaplan gücündesiniz. Tebrikler..
Bir arkadaşım yazmış bir ticari portföy kurumumda 15.000 TL alıyormuş keşke alınsa ben mutlu olurum.
Bu kadar is yapıp asgari ücretten az bir miktar yüksek alan meslektaşlarımın hakkettikleri ücretleri alıp ,çalıştıklarımızın karşılığını hep beraber almayı çok isterim.
En azından şöyle diyebiliriz : Çok çalışıyoruz, mesaiye kalıyoruz, deli gibi yoruluyoruz ama karşılığını aliyoruz,şu ortamda, şu ekonomide maaşımız iyi..
Bunu diyebilen tüm şubeciler adına gerçekte mutluyum.
Ben alamıyorum ve genelde de alınmadığını biliyorum, ondan da yazmak istedim zaten biraz sohbet havasında..
Sevgili şubeciler,10 kaplan gücündeki yorgun arkadaşlarım..
Meslek her gün daha yorucu ve daha çekilmez oluyor.
Bu sektörde tek tesellimiz gününde maaşımızın yatacağını bilmemiz.
Bazılarımızın daha az , bazılarımızın daha çok ama şu yaşadıklarımızın karşılığı mi derseniz ; bence değil…
Emeklerimizin karşılığını alacağımız günlere…
Şubeci