Dolar neden yükseldi?

yazar:

kategori:

Dolar dün 8.360 TL’ye kadar düşmesine rağmen güne yükselişle başladı. İşte doları yükselten o neden:
Dolar güne 8.408 TL’den başladı. Dolardaki yükselişin nedeni Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole Sempozyumunda varlık alımını azaltmaya dair sinyaller aranacağı konuşması. 
FED Başkanı’nın varlık azaltımına yönelik bir cümle sarf etmesi halinde aralarında TL’nin de bulunduğu çok sayıda para birimi hızla değer kaybedebilir. Bu beklenti şu an için zayıf bir ihtimal olarak görülse de piyasada satın alınıyor. 
Konuşma öncesi Asya Borsaları çoğunlukla yatay seyretti. Çin borsası ve Çin teknoloji hisseleri yükselirken ABD vadeli endeks kontratları da artışta.
Konuya yakın bazı kaynaklar ABD Başkanı Joe Biden’ın danışmanlarının Powell’ı ikinci kez Fed Başkanlığına aday göstermeyi değerlendirdiğini belirtti. Bu adım, genişleyici para politikasında devamlılık anlamına gelebilir.
Hazine tahvil getirileri düşerken dolar yükseldi. Bazı bölgesel Fed Başkanlarının tapering’in başlaması gerektiğine dair dünkü açıklamalarının etkisiyle ABD’de S&P 500 endeksi rekor seviyeden geriledi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard ve Kansas City Fed Başkanı Esther George bu yıl varlık alımı azaltımının başlaması gerektiğini söylemişti. Son olarak Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan da azaltımın en geç Ekim ayında başlaması gerektiğini bildirdi. 3 başkanın da bu yıl FOMC’de oy hakkı bulunmuyor.
Bugün Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı yükseldi. Fiyatlar böylece Ekim’den beri en güçlü haftalık artışa ilerledi.
Altının onsu 1,800 doları aştı. Bitcoin ise 47 bin dolar civarında.