Usta bankacıdan bölge müdürlüğü çıkışı: Sayıları artmalı!

Bankaların kanayan yarası bölge müdürlükleri ile ilgili ilginç bir yorum usta bankacı Deniz Ateş’den geldi: 
Bölgeler,
Daha önce yazmıştım bölgeleri, önceki yazıyı merak eden olursa arşivden okuyabilir!  Bence yazması en tehlikeli en hassas konu “Bölgeler” .
Bence dediğinizde sorumluluk azalıyor kızmayın bence, sence olmayabilir! 
Bence “BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ” nin sayısı artmalı.
Bu bölgelerde çalışan sayısı da arttırılmalı.
Bankalarda çalışan sayısı düşebilir, şubelerde durum farklı olabilir ama BÖLGE öyle olmamalı.
Genel Müdürlüğümüzün uygulamalarının savunucu sayısını arttırmak açısından bakar mısınız? lütfen.
Şimdi oldu değil mi?
Sizce de sayısının artması daha fazla bölge daha fazla bölge çalışanı olursa uygulanan politikaların sahada anlaşılması benimsenmesi kolaylaşacaktır.
Bence ideali; şube kadar bölge olmalı, 10 şube 10 bölge müdürlüğü bu işin en kolay yolu ! Şube kadar bölge demek daha fazla takip, daha fazla baskı, daha fazla performans demektir. Sendikaları kapatıp bölge müdürlüğü haline getirmek bu işin en ideal en verimli yoludur aslında.
Bence dedi usta eski bankacı olan arkadaşım; sahiden bölye olmaz, böyle gitmez dedi, her ürün için ayrı bölge müdürlüğü kurulmalı dedi! Kredi kartları bölge müdürü altında 3 segment başkanı, Bireysel kredi pazarlama için ayrı bölge müdürlüğü, Cep Şube için benzer yapı gerek dedi. Daha devam ediyordu… ben sözünü kestim bence olmaz dedim.
Bence eski yapımız daha iyiydi dedi diğer arkadaşım; bölge sayısını arttırmalıyız dedi. Diğer bir arkadaşımsa bölgeleri coğrafi haritaya göre ayarlamalıyız dedi. Bence dedi diğeri Kobi Bireysel bölümleri birleşsin dedi. Diğeri yok olmaz ayrı ayrı üç segment olmalı Mikro da olmalı dedi.
Bence diyen o kadar çoğaldı ki kapatalım dedi bölgeleri diğeri, şube sayısı azaldı bölge sayısını azaltalım dedi bir başka işi bilen.
İşi yapanlar hakkında kimsenin fikri yoktu ama bölgelerin ne olacağı konusunda inanın bence diyen o kadar çoğalmıştı ki! Ben kendimi dışarı attım…
Dışarıdan bakınca; sorunun temelinde; bölgelerin statülerinden çok; kendini kontrol edemeyenlerin bölgeyi kontrol etmeye çalışmasından kaynaklı sorunlar yattığını gördüm. Baskı kuranın değerli olduğu bir yapının ne gibi bir verimlilik kaybına yol açtığını! Uzun vadede oluşan küskün çalışanların oluştuğu, bu yapının sürdürülebilir olmadığı kaç Yönetim Kurulunun bencesidir ki! 
Yönetim kurulları alt toplama göre hareket ederken; yönetime şirin ve akıllı çocuk imajını koruyanların, bölgelerin  gerçek uygulamaları konusunda ne kadar bilgi ve fikir sahibidir?
Kurumsal/Ticari olarak kullanacağım kredinin teminatına,  bireysel mevduatı teminat göstermek istersem; bir banka bunu fiyatlayabilir mi? Yoksa mevduatı bireysel  başkanlık fiyatlayacak ve zarar edecek, diğer segment ise  kar edecek diye bu işi yapmaktan vaz mı geçeceğiz.
Eskilerin ballı börekli dedikleri işler segment çatışmaları yüzünden kaçıyor mu?  Ya da bunlar hiç yaşanmamış gibi bölge müdürlükleri aman yukarıyı rahatsız etmeyelim tavrı içerisinde mi?
İyi çocuk olup kafanızın okşanması için elinizden geleni yaparken, bağlı çalışanlara akla gelmeyecek uygulamalar yapanlar, kendi bölgesini korumaya çalışanlar mı var? 
Sizce?
Bence dedi Remzi bey, Bölgelerin sayısı artmalı, yoksa yazacak konu bulmak zorlaşacak! 
Deniz Ateş
denizatate@yandex.com