Almanya şimdi de kayyım atıyor!

yazar:

kategori:

Almanya, Ziraat Bankası’na ağır cezalar kesmesinin ardından şimdi de bankaya kayyım atamaya hazırlanıyor.
Almanya, Ziraat Bankası’na ağır cezalar kesmesinin ardından şimdi de bankaya kayyım atamaya hazırlanıyor.
Alman Bankacılık Denetleme Kurulu (BaFin), Frankfurt Kenti’nde bulunan Ziraat Bankası’na (Ziraat Bank International AG) yüz milyonlarca Euro’yu bulan yüksek miktardaki kredilerde uyumsuzluk ve mevduat toplamadaki şüpheler nedeniyle ağır cezalar kesti. Ayrıca bankanın kredi vermesi ve mevduat toplaması kısıtlandı.
BaFin, Türkiye’nin en büyük bankası olan ve Almanya’da 7 şubesi bulunan Ziraat Bankası’na başlattığı denetimlerden sonra sert kararlar aldı. BaFin, Türkiye’den gönderilen dört genel müdürü de reddetti.
Sözcü gazetesinin haberine göre, BaFin, bankaya “dokunulmazlığı olan ve siyasi etkiden bağımsız” genel müdür atayacak. 
Habere göre, BaFin “Sonderbaeuftagte Geschaeftsführer- Özel yetkili Genel Müdür” atamaya hazırlanıyor. Genel müdürün ‘kayyım’ gibi çalışacağı belirtildi. 
Özel yetkili müdür görevden alınamayacak ve sadece BaFin’e hesap verecek.
BaFin’in, Ziraat Bank’a ceza kesmeden önce uyardığı ve yaklaşık iki yıldır Ziraat’in bu uyarıları dikkate almadığı, yapılan “ikinci denetlemenin” ardından bu cezaların devreye alındığı ifade edildi.
Alman bankacılık denetleme ve düzenleme kurumu olan BaFin’in, özel yetkili genel müdür göndermesini engellemek isteyen Türkiye, “headhunter” adı verilen özel üst düzey personel bulan şirketleri görevlendirdiği, onların da çeşitli kişilerle temasa geçip “Ziraat’e ilan yoluyla genel müdür aramaya başladığı” kaydedildi.