Bic Mac endeksinden sonra şimdi de İphone endeksi! Türkiye liste başı

yazar:

kategori:

Farklı para birimlerinin alım gücünü hesaplayan Bic Mac endeksinden sonra şimdi de iphone endeksi  çıktı. Türkiye iphone almak için en çok çalışan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.
‘Big Mac endeksi’, farklı para birimlerinin satın alma gücünü farklı ülkelerdeki bir Big Mac’in fiyatlarıyla karşılaştıran bir göstergedir. Yıllardır ekonomistlerin gösterge olarak kabul ettiği Big Mac endeksinden sonra yeni bir endeks daha hayatımıza girdi: İphone endeksi! 128 GB en düşük özelliklere sahip bir iphone’yi satın alma gücü endeksi. Bu endekse göre, ülkelerde bireyler bir iphone almak için kaç saat çalışması gerekiyor.
Bu endekste liste başı Türkiye. 
Türkiye’de 128 gb bir iphone alabilmek için en az 92.5 saat çalışılması gerekiyor. Yine bu listede ikinci sırada yer alan ülke ise Filipinler. Bu ülkede iphone’a sahip olmak için 90.2 saat çalışmak gerekiyor.
İphone 128 gb telefona en kolay sahip olan ülke İsviçre. Bu ülkede 4.4 saat çalışarak bir iphone alınabiliniyor. Yine Amerika’da iphone’a sahip olmak için sadece 5.9 saat çalışmak yeterli. 
Yine Türkiye’yi kıskanmakla suçladığımız Almanya’da ise 9 saatlik bir çalışma ile iphone alınabiliniyor.