Bankalar zorunlu karşılıkta faturayı vatandaşa kesti

yazar:

kategori:

Döviz mevduat ve değerli maden hesapları için zorunlu karşılık oranları 2 puan artarak yüzde 23’e yükselmesi, bankaların döviz mevduatına verdikleri oranın düşürülmesine neden oldu.  Dövize faiz oranı sıfıra yaklaştı.
Merkez Bankası geçen hafta Döviz mevduat ve değerli maden hesapları için zorunlu karşılık oranları 2 puan artırarak yüzde 23’e yükseltti.  Merkez Bankası’nın bu hamlesinden sonra bankalar dövize verdikleri mevduat faizini sıfıra yakın seviyeye çekti. 
Piyasada bazı özel bankalar 20 bini doların altına kadar hiç faiz vermezken, 100 bin dolara kadar olan bir aylık döviz mevduatı için 0.20 faiz vermeye başladılar. 100 bin doların üzerindeki döviz mevduatları için verilen oran ise en yüksek 0.90.
KAMU BANKALARI
Özel bankalar dövize verdikleri faizi sıfıra yakın çekerken, kamu bankaları ise yüzde 1 faiz ile dikkat çekiyor.  Söz konusu oranın kamularda 1 seviyesinde olması paranın bu bankalara yönelmesine neden oluyor.
Döviz mevduat ve değerli maden hesapları için zorunlu karşılık oranları 2 puan arttırılmadan önce özel bankaların dolar için faiz oranı yüzde 2 seviyesindeydi.