PERSONEL ALIM ALDATMACASI

yazar:

kategori:

Son dönemde bankaların personel alım ilanlarında büyük artış var. İşte banka ilanlarının perde arkası:
 
Geçtiğimiz yılı küçülerek kapatan bankalar 4 çeyrek bilançolarında kar artışı göstermeye başladılar. Konsilide bilançolarda kar rakamları havalarda uçuşurken, piyasada çok sayıdı eleman aranıyor ilanları yer almaya başladı.  Neredeyse tüm bankalara ait olan ilanlara başvuran çok sayıda işsiz bankacıya geri dönüşün olmaması bu ilanların prestij olarak verildiği iddialarını güçlendiriyor.  Bankaların neredeyse bütün kariyer sitelerine verdiği ilanlarada dikkat çeken ise gişe ve direkt satış personel ilanlarının ağırlıklı olması.
DATABASE OLUŞTURUYORUZ
Gazetelerin verdiği ilan üzerine 3 ayrı bankanın insan kaynakları ile yaptığımız görüşmede ise oldukça ilginç bir detay ortaya çıktı. İş başvurusunda bulunan çok sayıda kişeye geri dönüşün olmadığı iddialarını yanıtlayan bankaların İnsan Kaynakları Bölüm sorumluları, söz konusu ilanları ileriki bir tarihde kullanmak için database oluşturduklarını belirttiler.
SEKTÖR KÜÇÜLÜYOR
Bankaların ilan oyununu ortaya çıkartan bir başka gelişme ise 2014 yılında bazı bankaların şube kapatma kararları oldu. BDDK verilerine göre, bankaların Türkiye genelinde bulunan 12 bin 167 olan şube sayısı 2014 kasıs ayı itibariyle 12 bin 125’e geriledi. Yani bankalar 2014 yılında 42 şubesini kapattı.
ŞUBE KAPATMA VE BİRLEŞME KARARI
2015 yılında bankaların şube kapatma ve birleşme operasyonlarını hız vermeleri bekleniyor. Özellikle Pazar payının düşmesi nedeniyle aynı cadde üzerinde birden fazla şubesi bulunan bankalar ilk üç ayda bu şubeleri birleştirme yoluna gidecekler. Özellikle İstanbul ve Ankara’da 5 bankanın 70’e yakın şubesinde birleştirme kararı bulunduğu belirtiliyor.