ZİRAAT BANKASI NE YAPMAK İSTİYOR?

yazar:

kategori:

Dosya ve masrafları Hakem Heyeti kararı olmadan ödeyeceklerini açıklayan Ziraat Bankası, piyasada büyük bir savaşı başlatıyor. İşte o savaşın ayrıntıları:
Ziraat Bankası geçtiğimiz hafta bir karar alarak kendisinden bugüne kadar kredi kullanan müşterilerinden alınan dosya ve masrafları hakem heyeti kararı olmadan da ödeyeceklerini açıkladı.  İlk aşamada diğer bankalar bu hamleyi reklam amaçlı sıradan bir tavır olarak algılarken, bankanın yeni hamleleri ve Genel Müdür Hüseyin Aydın’ın açıklamaları artık  Ziraat Bankası’nın piyasada büyük bir savaş başlattığının işareti olarak okunmaya başlandı. 
HEDEF ÖZEL BANKA MÜŞTERİSİ
Bugüne kadar kamu bankası kimliği nedeniyle hareket kabileyeti sınırlı olan ve bunu da rekabete yansıtamayan Ziraat Bankası 2015 yılında pazar payını büyütmek için özellikle son dönemde adeta komisyon canavarı kesilen özel bankaların müşterilerine kafayı taktı.
Ziraat Bankası ilk olarak dosya masraflarını hiç bir zorluk çıkartmadan ödemeye başlarken, değer yandan da aldığı komisyonları düşürmeye başladı.  Başkanı olduğu Türkiye Bankalar Birligi tarafından belirlenen ve BDDK tarafından da onaylanan komisyonlara esneklik getiren Ziraat Bankası bunu ilk olarak konut kredilerinde yapmaya başladı.
DÜŞÜK KOMİSYON DÜŞÜK FAİZ
Ziraat Bankası’nın piyasada adeta savaşa dönüşecek en önemli hamlesi konut kredilerindeki faiz oranlarını neredeyse piyasanın en alt seviyesine çekmesi oldu.Türkiye’deki bankaların ortalama 0.86 olarak kullandırdıkları konut kredisi faizini 0.83’e kadar çeken banka, müşterilerine kolaylık olarak da yasal olarak belirlenen binde 5 komisyonun yarısını almıyor. Yine konut kredilerinde neredeyse zorakilik olarak tüketicinin karşısına çıkan hayat sigortasında da rakamları piyasanın neredeyse yarı fiyatına yaparak büyük bir rakabet başlattı.
YENİLERİ GELİYOR
Ziraat Bankası’na yakın kaynaklar, bankanın önümüzdeki günlerde farklı ürünlerde de kampanyalar başlatarak diğer bankalardan yüksek adette müşteri kapmaya başlayacağını iddia ediyor.
BANKALAR NE YAPACAK?
Son dönemde dosya masraf ve komisyon iadesi nedeniyle şube karlılıkları iyice düşen diğer bankalar, bu farkı kapatmak için hesap işletim ücreti gibi ekstra kaynak yaratmaya çalışıyorlar.  Ziraat Bankası’nın bu hamlesine bu bankaların nasıl bir tavır alacakları ise merak konusu oldu.