BUNDAN SONRASI RİSK

yazar:

kategori:

AYI ve BOĞA bu hafta işi büyüttü ve Türk ve dünya ekonomisini ele alıyorlar. Tabii birde TEKFEN’i konuştular.
AYI: Selam bağa kardeş. Maşallahgeçen hafta borsada malı götürdünüz. Hayırdır ne oldu ki öyle bu endeks yükseldi?
BOĞA:Türk borsasına milli piyango çıktı diyebiliriz. Aslında bu piyango borsaya değil de  Türkiye’ye çıktı diyebiliriz.  Zira Türkiye’ye  son ayların en ciddi bir para girişi yaşandı. Bu para girişinin nedeni bildiğin gibi petrol. Petrol fiyatları düştü. Petrol fiyatlarının düşüşü şu anda iki ülkeye en çok yarıyor. Biri Türkiye diğeri ise Hindistan. Petrol son bir yılda 40 dolardan daha fazla düştü. Bu da bu iki ülkenin cari açığında ciddi daralma yapacak. Bu nedenle parasını nereye yatıracağını bilmeyen fonlar Türkiye’ye akın etti ve müthiş bir fon girişi yaşandı.
AYI: Peki yarın petrol fiyatları yükselince ne olacak? Bu defa da tersi mi olacak?
BOĞA: Eh o biraz öyle olacak! Zaten şu anda petrol üreticisi ülkeler sıkıntıda. 80 dolar bir çok ülkenin homurdanmasına neden oldu. Rusya zaten şu anda bile allak bullak olmaya başladı. İran keza yine öyle. Araplar ağlamaya başladı bile. Yarın petrol ihraç eden ülkeler bir arkaya gelip de “üretimi kısıyoruz”dediği zaman petrol bir anda  100 dolar olur ve biz “nerde kalmıştık”deriz.
AYI: Şöyle sorayım o zaman: Nerde kalmıştık deme zamanı yakın mı?
BOĞA: Bence çok yakın. Bunun nedeni ise her zaman söyledeğim gibi FED’in parasal genişlemeye son vermesidir. Bu operasyonun bitmesiyle birlikte Amerika bir kaç ay içerisinde faiz arttırımına gidecek. İşte bu son kaçınılmaz. Bu sondan bize öyle petrol fiyatı filan kurtaramaz. Haa petrol 50 dolar olur dersin ki tamam ama sadece iş 50 dolar ile bitmiyor. Türkiye’nin iç durgunluk sorunu var.
AYI:  O halde gemiyi terk mi etmek lazım?
BOĞA: Henüz değil ama yavaş yavaş güverteye çıkmakta yarar var diyorum.
HERKES TEKFEN’İ KONUŞUYOR
AYI: Hisse konuşmayalım diyorum ama aklıma geldi. Herkes Tekfen holding’i konuşuyor. Hisse senedi de hareketli neler oluyor?
BOĞA: Hisse senedi neredeyse tüm aracı kurumların öneri listesinde var. Birincisi müthiş bir bilanço getirdi. İkincisi, bazı enerji ihalelerine gireceği yolunda söylentiler dolaşıyor. Üçüncüsü ise birilerinin orada pozisyon aldığını görüyoruz.