Liranın dramatik çöküşü! Arjantin pesosu karşısında bile değer kaybetti!

yazar:

kategori: ,

Türk lirası sadece dolar ve euro karşısında değil dünyadaki bir çok para birimi karşısında da değer yitiriyor. Bir dönem Türkiye ile birlikte anılan ve “ruh ikizi” olarak nitelendirilen Arjantin’nın para birimi peso dahi Türk lirası karşısında değer kazanmaya başladı.

Türk lirası son haftada 11 pesoya kadar düştü. Yılbaşında 1 Türk lirası 13 pesoya yakın bir değerde işlem görüyordu. TL’nin ARS karşısında değer kaybı son bir haftada yüzde 3’den daha fazla.

ARJANTİN EKONOMİSİ

Arjantin, zengin doğal kaynaklardan, yüksek okuryazar bir nüfustan, ihracata yönelik bir tarım sektöründen ve çeşitlendirilmiş bir sanayi tabanından yararlanmaktadır. Arjantin’in ekonomik performansı, özellikle 20. yüzyılın sonlarından bu yana, gelir dengesizliği ve yoksulluğun artmasından bu yana, şiddetli durgunluklarla değişen yüksek ekonomik büyüme ile tarihsel olarak çok dengesiz bir şekilde sergilendi. 20. yüzyılın başlarında, Arjantin, Kanada ve Avustralya ile eşit olarak hem Fransa hem de İtalya’yı geride bırakarak, küresel olarak kişi başına düşen GSYİH’in en yüksek olduğu 10 ülkeden biriydi.