Akayakıt

Türkiye, akaryakıtta en fazla vergi alan ülke özelliğini kaybetti!

yazar:

kategori: ,

Türkiye’nin 95 oktan benzinin satış fiyatı içindeki yüzde 27.24 ile Avrupa’nın en düşük vergi alan ülkesi haline geldi.  Enflasyonla mücadelede alınan tedbirler kapsamında 14 Mayıs 2018’de hayata geçirilen eşel mobil sistemi Türkiye’nin akaryakıttan aldığı milyonlarca lira vergiyi kaybetmesine neden oldu. Eşel mobil sistemi,  akaryakıtta rafineri çıkış fiyatı artması halinde, perakende tarafa yüklenen vergiden bu artış kadar vazgeçilmesi anlamına geliyor.

Türkiye’nin yıllardır Avrupa’da akaryakıttan oransal olarak en fazla vergi alan ülke olma özelliği taşıyordu. Akaryakıt fiyatında kur ve petrol artışını karşılayacak marj kalmadı. Önümüzdeki dönemde kur ve petrol fiyatındaki artış devam ederse, her artış pompa fiyatına yansıyacak. Burada, LPG ve motorinde ÖTV sıfıra kadar inerken, benzinde halen küçük bir marj bulunuyor.

Akaryakıtta alınan vergi oranı bir dönem yüzde 75’e kadar yükselmişti. Eşel mobil sistemi ile dün itibariyle 95 oktan benzinin satış içindeki vergi payı  yüzde 27.24’e düştü. Bu oran Avrupa’nın hiç bir ülkesinde bulunmuyor.