Türk Lirası’nın ABD korkusu!

yazar:

kategori: ,

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bir çok gelişmekte olan ülkeler bugün ABD’de açıklanacak olan enflasyon rakamını bekliyor. FED’in tahvil alım sürecini de tayin edecek olan enflasyon verileri Türk lirasının da bir nevi kaderini belirleyecek.  ABD enflasyonunda beklenti aylık %0,3 veya yıllık %5,3’lük bir artış.

Beklentinin üzerinde bir enflasyon rakamı FED’in bu yıl kesin gözüyle bakılan tahvil azaltma sürecini daha da hızlandırmasına ve faiz artışına neden olacak.  Rakamların beklenti doğrultusunda gelmesi halinde piyasalar bir ay daha yeni verileri bekleyecek. Ancak ABD’deki enflasyon beklentisi dün dolar endeksinin yükselmesine neden oldu. Dün Dolar endeksi DXY yıllık rekorunu kırdı. Bu da gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Yıllık bazda Türk lirası tüm para birimlerinden daha fazla değer kaybetmiş durumda.

MERKEZ BANKASI

Öte yandan enflasyon verisinin yüksek çıkması Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 21 Ekim’deki toplantısında faiz indirimi kararını zora sokabileceği öne sürülüyor.