Dün Bank Of America yoğun satış yaptı! Borsada insider trading mi var?

yazar:

kategori: ,

Dün gece Merkez Bankası’nda yaşanan görevden alınmalar, borsada dünkü satışlarda insider trading yani içerden bilgi ticaretini akıllara getirdi.

Borsa güne yükselişle başlamasına rağmen, seansın son bir saatinde gelen sert satışlarla günü ekside kapattı. En sert satışlar ise bankacılık sektörü hisselerinde yaşandı.

Yapı Kredi, Akbank, Garanti ve İş Bankası gelen satışlarla yüzde 1’in üzerinde düştü. Banka hisselerinde yaşanan düşüş bankacılık endeksini yüzde 1’in üzerinde düşmesine neden oldu.

Borsacılar, endeksteki son saatteki satışlarda insider trading yani içerden bilgi alma şüphesi olduğunu öne sürüyorlar. İşlem hacminin bir anda 20 milyarın üzerine çıkması kafaları karıştıran soru oldu.

HER YERDE BANK OF AMERİCA

Dün borsada etkili satışlarda Bank Of America dikkat çekti. Bu kurum neredeyse tüm bankacılık sektörü hisselerinde yoğun satış yaptı. Yapı Kredi Bankası hisse senedinde 10 milyon lottan fazla satan kurum, aynı zamanda Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası’nda da satış yaptı.

INSİDER TRADİNG NEDİR?

İçeriden öğrenenlerin ticareti (İngilizce: insider trading) Türkçede kamuya açıklanmamış bilgiye dayalı ticaret olarak açıklanıyor. Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri şahsa veya üçüncü şahıslara menfaat sağlamak amacıyla kullanarak sermaye piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmektir. Türkiye’de dahil Pek çok ülkede yasal bir suçtur.