ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kırmızı

Tasarruflar yastık altından çıkmaya başladı

yazar:

kategori:

ING Türkiye tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı yüzde 17,9 olarak gerçekleşti.

Tasarrufu olanların tasarruf aracı tercihlerine bakıldığında, yastık altı altın ve nakit son 5 senenin en düşük rakamı olan yüzde 16’ya inerken, sistem içi tasarruf araçları tercihi yükseldi. Araştırmada tasarruf ve harcama davranışları arasındaki ilişki de incelendi. Tasarruf sahibi olan yaklaşık 5 kişiden 4’ü harcamalarından kısarak tasarruf ederken, en çok kısılan harcamalar giyim/ayakkabı, seyahat/tatil, elektronik eşya ve kozmetik oldu.

ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kırmızı, “Tasarruf alanında öncü uygulamalara imza atan bir kurum olarak, tasarrufu destekleyici ürün, hizmet ve yatırım araçları geliştirilmesinin tasarruf sahipliğini artıracağını düşünüyor ve sistem içi araçlara yönelimi olumlu buluyoruz” dedi.

Tasarruf sahibi her beş kişiden biri harcamalardan kısarak tasarruf yapıyor
Araştırma kapsamında üçüncü çeyrekte harcamalar ve tasarruf ilişkisi incelendi. Buna göre tasarruf sahipleri içinde yaklaşık her beş kişiden dördü harcamalarından kısarak tasarruf edebildiğini belirtirken, her beş kişiden biri harcamadan kısmaya gerek kalmadan tasarruf edebildiğini aktardı. Tasarruf edenlerde en çok kısılan harcamalar giyim/ayakkabı (yüzde 58), seyahat/tatil (yüzde 44), elektronik eşya (yüzde 44), kozmetik (yüzde 43) ve yemek siparişleri/dışarıda yeme (yüzde 42) oldu. Bununla beraber, market alışverişleri, sağlık harcamaları ve eğitim harcamaları kısıtlama yapılmayacak en önemli 3 zorunlu harcama kategorisi olarak öne çıktı. Araştırmaya katılanlara “Bu ay elinize fazladan asgari ücret kadar bir para geçse bu parayla ne yaparsınız?” sorusu sorulduğunda ise, katılımcıların yüzde 71’i bu para ile bir şekilde tasarruf etme eğiliminde oldu. Katılımcıların yüzde 36’sı tamamı veya çoğunluğunu tasarrufa ayıracağını ifade ederken, yüzde 34’ü ise yarısını harcayıp yarısını tasarrufa ayıracağını, yüzde 29’u ise tamamını veya çoğunluğunu harcayacağını belirtti.