Bankacılıkta az personel çok müşteri dönemi başladı.Personel sayısı 185 binin de altına indi

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, bankalar daha az şube ve personel ile daha fazla müşteriye hizmet vermeye başladı. Son yıllarda özellikle işten çıkartma yerine ikale yöntemi ile  personel sayısını azaltmaya giden bankacılık sektöründe çalışan sayısı Eylül 2021 itibariyle 185 bin kişinin de altına indi.

sektör verilerinde en çok dikkat çeken ise bankaların kriz ve dijitalleşme gerekçesiyle küçülmesi oldu. Bilanço ve müşteri sayısı olarak büyüyen bankalar personel sayısını 185 binin altına indirdi. Eylül itibariyle tüm sektörde çalışan bankacı sayısı yıl sonuna göre 1.919 kişi, bir yıl öncesine göre ise 1.960 kişi  azaldı.

ŞUBE SAYISI AZALDI

Türkiye’de banka şube sayısı artan nüfusa rağmen azalıyor

Bankalar sadece personel değil aynı zamanda şube sayısını da azalttı. 2017 yılında 10 bin 550 olan Türkiye’deki banka şube sayısı  bu yıl eylül ayı itibariyle 9 bin 863’e düştü. Şube sayısının yıl sonuna kadar daha da düşmesi bekleniyor.

AZ PERSONEL ÇOK MÜŞTERİ

Türkiye’nin artan nüfusuna rağmen bankacı sayısı azalıyor. 100 bin kişiye bakan bankacı sayısında büyük azalma var

Krizi bahane eden bankalar şube kapatıp personel çıkartırken, aynı zamanda müşteri sayılarını da büyüttüler. Kişi başına düşen şube sayısında da azalma dikkat çekiyor. Eylül 2021 itibariyle  100 bin kişiye düşen şube sayısı 12’ye kadar düşerken, en dramatik düşüş ise 100 bin kişiye düşen bankacı sayısında yaşandı. Türkiye’de 100 bin kişiye bakan bankacı sayısı sadece 221 oldu.