Faiz indirimi konut fiyatlarını yükseltti: 715 bin liralık ev 900 bin lira oldu!

yazar:

kategori: ,

Merkez Bankası’nın son iki ayda ard arda yaptığı iki faiz indirimi konut kredi faizlerine ciddi anlamda yansımadı. Sadece kamu bankaları konut kredisi oranını aylık 1.29’a çekerken, bazı özel bankaların ise oranlarını yükselttiği dikkat çekti. Ancak ikinci el konut satışlarında faiz indirimi fiyatların yükseltilmesine neden oldu.

İkinci el konut ilanlarındaki fiyatların yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değiştiği dikkat çekiyor. Şu ana kadar faiz indiriminin satışları ciddi anlamda etkilemediğini belirten emlakçılar, “ancak insanlarda geçen yıl yaşanan faiz indirimi ve konut furyası algısı var. Geçen yıl büyük bir faiz indirimi ile satışlar rekor kırmıştı. Konut sahiplerinde 2020 yılı beklentisi var. Bu da satmaya çalıştıkları evin fiyatlarını yükseltmelerine neden oldu. Ancak ortada halen alıcı yok!”diye yorum yapıyorlar.

715 BİN LİRALIK EV 900 BİN LİRA OLDU

Faiz indiriminin adı bile satılık konut fiyatlarının değişmesine yetti. konut satış ilanlarında da yükseliş dikkat çekti. Bir internet sitesinde yayınlanan ilanda satılık konut fiyatı 715 bin lira iken faiz indiriminden sonra fiyat 900 bin liraya yükseltildi.