Türk lirasında değer kaybı hızlandı 9.900 sınırını zorluyor

Önce Çin’deki Evergrande krizi şimdi de ABD 10 yıllıkları Türk lirasını tüm dünya para birimleri karşısında değer kaybettirmeye devam ediyor. Dün açıklanan ABD’deki enflasyon rakamlarının son 31 yılın en yükseği çıkması Türk lirasını 9.860 seviyesine taşıdı.  Akşam saatlerinde gelen satışlarla Türk lirası yeniden 9.800 TL’nin altına geriledi. Ancak bu kez Çin’den gelen haber Türk lirasını vurdu. Çinli emlak devi Evergrande’nin temerrüte düştüğü yolundaki haberler doların yeniden Türk lirası karşısında 9.830 TL seviyesine çıkmasına neden oldu.

YİNE AMERİKA

Bu sabah dolar tekrar Türk lirası karşısında değer kazanmaya başladı. Dolar yüzde 0.50 değer artışı ile 9.880 TL’nin de üzerinde işlem görüyor. Bu kez ABD 10 yıllıklarının 1.60 seviyesine yakın seyretmesinden kaynaklanıyor.

NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR?

Türk lirasının neredeyse Uganda parası karşısında bile değer kaybetmesini ekonomistler, “savunmasız” olmasına bağlıyorlar. Bütün dünya kendi para birimini dışardan gelecek olumsuz gelişmelere karşı korumak için faiz artışı yaparken, Türkiye bunun tam tersini yaptı ve faizleri düşürdü. Faizlerdeki düşüş, Türk lirasını savunmasız bıraktı.