Dolarda kusursuz fırtına başlıyor

yazar:

kategori: ,

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, yetkililerin beklediğinden çok daha büyük olan ve yeni Omicron koronavirüs varyantının ortaya çıkması nedeniyle daha öngörülemez hale gelme tehdidinde bulunan enflasyonist bir dalgalanmanın ortasında politikanın nasıl çizileceğiyle boğuşuyor .
Powell Salı sabahı iki günlük toplantı için Hazine Bakanı Janet Yellen ile birlikte Senato Bankacılık Komitesi’nin huzuruna çıktı. Hazırlanan ifadede Powell, geçen hafta Güney Afrika‘da tanımlanan varyantın, bu yıl enflasyonda şaşırtıcı bir artışa neden olan ve aynı zamanda potansiyel olarak işgücü arzını kısıtlayan tedarik zinciri aksamalarını yoğunlaştırma riskini taşıdığını söyledi.

Powell hazırlamış olduğu ifadesinde, “Araçlarımızı hem ekonomiyi hem de güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek ve daha yüksek enflasyonun yerleşmesini önlemek için kullanacağız” dedi.

Powell, “Virüsle ilgili daha fazla endişe, insanların şahsen çalışmaya istekli olmalarını azaltabilir, bu da işgücü piyasasındaki ilerlemeyi yavaşlatabilir ve tedarik zinciri kesintilerini yoğunlaştırabilir” dedi.

Powell, enflasyonu yüksek tutabilecek diğer faktörler olarak yükselen enerji fiyatlarına, artan kiralara ve canlı ücret artışlarına işaret etti. Powell, “Fed’dekiler de dahil olmak üzere tahminciler, “arz ve talep dengesizlikleri azaldıkça enflasyonun gelecek yıl önemli ölçüde düşeceğini beklemeye devam ediyor” dedi. Ancak arz kısıtlamalarının kalıcılığını tahmin etmek zor ve “enflasyonu yukarı doğru iten faktörlerin gelecek yıla kadar devam edeceği görülüyor” dedi.

Kaynak: WSJ