BANKACIYA AHLAKSIZ SÖZLEŞME

yazar:

kategori:

Özel bankalar, elemanlarının başka bankaya transferinin önünü kesmek için yeni bir uygulamaya gidiyor. Bu uygulama ile istifa eden veya işten çıkartılan bankacı 1 yıl başka bankada iş bulamayacak!
Daralan pazar bankaların personeline karşı daha da acımasızca davranmasına neden oluyor. İngiliz kökenli bir bankanın başlattığı REKABET YASAĞI KAYDI VE UYGULAMALARI sözleşmesi bankacıların geleceğini karartıyor. Yabancı sermayeli 5 banka daha personeline Rekabet Yasağı sözleşmesi imzalatmak için çalışma başlattı.
Bu sözleşmeyi imzalamaya zorlayan bankalar, işten çıkarttığı veya kendi rızasıyla ayrılan personeline bir dizi yasaklar getiriyor. Bu yasaklar arasında banka müşterileri ile görüşmemeden tutun da 6 ile 12 ay arasında sektörde çalışmamaya kadar maddeler bulunuyor.

ANAYASAL SUÇ
Bankaların  en eski personeline bile imzalattığı Rekabet Yasağı Kaydı ve Uygulamaları sözleşmesini EKONOMİK MOBBİNG olarak nitelendiren Mobbing ile Mücadele Derneği Başkanı Hüseyin Gün,  “Bu anayasaya aykırı bir anlaşmadır.”dedi.
Hüseyin Gün şunları söyledi:
Bankacıya işten ayrıldıktan sonra şu kadar süre çalışmayacaksın şu kadar süre müşterilerimle görüşmeyeceksin demeye kimsenin hakkı yoktur.Hiç bir sözleşme insanların çalışma hakkını  engelleyemez. Ülkemizde en ağır mobbing malesef ekonomiktir. Bu tür sözleşme devlette de vardır ama üst düzey memurlara yöneliktir.  Bir personel bankanın sırlarını bütün müşterilerini göremez ama CEO görebilir. Bu nedenle bu tür sözleşmeler olsa olsa üst düzey yöneticilere yapılır. Bu sözleşmelerkişinin yaşamsal ve kişilik haklarını elden almak için yapılan bir girişimdir. Bir satış yönetmeni bankanın hangi sırrını bilebilir ki?”