borsa

İşte borsaya taban yaptıran 3 önemli gelişme

yazar:

kategori: ,

Borsa cuma günü son yılların en yüksek işlem hacmi ile taban olması borsacılar tarafından 3 önemli nedene bağlandı. İşte o 3 gelişme:

1-Kredili işlemler: SPK ve BDDK’nın borsada yüksek miktarda yer tutan kredili işlemlere sınırlama getirileceği yolundaki söylentiler etkili oldu. Diğer bir kredi konusu ise vatandaşların bankadan kredi çekip, borsaya girmesinin yolunun kesileceği yönünde söylentiler etkili oldu. İddialara göre, SPK bazı büyük aracı kurumlardan kredili işlemlere sınırlama getirmesini istedi. Bu iddia doğrulanmadı ancak borsa kulislerinde yoğun bir şekilde konuşuldu.

2-Yabancı satışları: Yabancı satışı geldi. Banka hisselerine blok olarak gelen satışlar bir anda piyasada dengeleri bozdu. Cumartesi günü Hazine ve Maliye Bakanı’nın banka yöneticileri ile toplantı yapacağı beklentisi yabancıların satışa geçmesine neden oldu. Bankaların üzerindeki baskının artması yönünde beklenti yabancı satışı getirdi.

3-Algoritma satışları: Borsada son dönemde büyük fon ve oyuncular belirli algoritma ile alım satım yapıyor. Yabancılardan gelen satış bu algoritmaların otomotik satışa geçmesine neden oldu. Bu da paniğin daha da derinleşmesine neden oldu.