Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş açıkladı! Dövize endeksli mevduat nasıl olacak?

Dövize endeksli mevduat uygulamasının açıklanmasına saatler kala Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu.

Hakan Ateş, “özel bankalar bu sistemin neresinde” sorusuna, “Kamu ve özel ayrımı yapılamaz. Özel ya da kamu gözetimi olarak yapılmayacak. Bize böyle teyit edildi ve hazırlığımızı yapıyoruz” dedi.

Hakan Ateş, özetle sistemi şöyle anlattı:

“Bir seri toplantılar yapıldı. Bu çerçevede Bakan ve Merkez Bankası Başkanı ve BDDK başkanımızla seri toplantılar yaptık.  Bu bir serbest opsiyon sunmadır. Çok basit! Bize anlatılan kadar 3,6 ve 12 ay için vatandaş parasını ister kamuya ister özel bankaya yatırsın, arada kur farkı olursa bu fark hazine tarafından karşılanıyor”

Piyasalardaki dalgalanmaları da değerlendien Ateş: “Sıcak para spekülatör yok sistemde. Böyle bir hareket görmedik piyasada. Tasarruf mevduatı sahiplerinin sakinleşmesi onları rahatlatacaktır” şeklinde konuştu. Mevduat sakinlerinin ardından kurumların da piyasanın ateşinin düşürülmesi konusunda önemli olduğunu vurgulayan Ateş, “Kurumların zorunlu ithalat ihtiyaçları var. Bir forward kur vererek, bir ay iki ay altı ay sonra ihtiyacın olacak dövizi bugünden alma. Bunu karşılayacak durum da var. 5 kez müdahale etti TCMB. Bu kararlarla oynaklık stabilize olacak.” dedi.