Bankacıların yemek kartı isyanı!

Pandemiden büyük karlarla çıkan bankacılık sektörü çalışanlarının yemek kartı isyanı her geçen gün büyüyor. Özellikle İstanbul ve büyükşehirlerde en ucuz bir çorbanın dahi 20 liraya satıldığı Türkiye’de bankaların çalışanlarına 22 lira ile 27 lira arasında yemek ücreti ödediği ortaya çıktı.

Banka çalışanları yemek ücretinin en az 40 lira olmasını istiyorlar. Bir çok iş yerinde yemek ücreti olarak aylık 700 liraya kadar ödeme yapılırken, bankalar bu ücreti vergi avantajı sağlamak amacıyla düşük tutuyor. Bazı bankalar ise yasal sınırın bile altında ücret ödüyor.

EVDEN ÇALIŞANA VERMİYOR

Öte yandan bazı bankalar ise pendemi veya karantina nedeniyle evde çalışmak zorunda kalan personele yemek ücreti ödemediği ortaya çıktı.

TAVAN YÜKSELTİLDİ

Bankalar personele ödediği yemek kartı ücretinin yüzde 100’ünü vergiden düşüyor. Maliye Bakanlığı her yıl vergiden muaf ücreti belirliyor. 2021 yılında KDV dahil 27 TL olan günlük yemek bedelinde vergi istisna tutarı 21 Aralık 2021 tarihli 31696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 317 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği uyarınca 2022 yılı için önceki seneye göre %36 artışla KDV dahil 36,72 TL olarak belirlendi.

BİR ÇORBA 20 LİRA

Bankacıların en çok şikayet ettiği konuların başında gelen yemek ücreti özellikle büyükşehirlerde çalışan personel için büyük sorun. Özellikle İstanbul’da 1 çorbanın 20 liraya satılması bankacıların yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne seriyor.