Evdeki hesap çarşıya uymadı! Yüksek kur düşük cari hesabı yattı

yazar:

kategori:

Türk Lirası’nın tarihi değer kaybına uğradığı ve enflasyonun son 19 yılın rekorunu kırdığı 2021 yılında AKP Hükümeti, Çin benzeri ihracatla büyüme hedefi ilan etmişti. Ancak bu hedef kısa sürede rafa kalktı. 2021’de ihracat yüzde 32.9 artışla 225.4 milyar dolara, ithalat da yüzde 23.74 artışla 271.3 milyar dolara yükseldi. İhracat rekor kırmasına rağmen Türkiye’nin ithalata bağımlılığı arttı, yüksek kur ve yüksek ihracat hedefi de tutmadı.
ÜRETİM ÜLKESİ OLUNAMAZ
2021 yılı ihracat verileri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıklandı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada ihracatın büyümeye katkısından bahsederken, 2022 ihracat hedefinin de 250 milyar dolar olduğunu açıklandı.
Erdoğan’ın 2022 ihracat hedefini yüzde 11 artırdığına dikkat çeken Eski Ekonomi Bakanı Ufuk Söylemez, bu hedefle Türkiye’nin değil Çin, üretim ülkesi dahi olamayacağını vurguladı. Çin’in üretim kapasitesinin Türkiye’nin onlarca kat üzerinde olduğunu belirten Söylemez, AKP Hükümeti’nin ithalattaki artışa da bilerek değinmediğini ifade etti. Söylemez, “İhracatta yüzde 10 ile 60 arasında ithal girdiye bağımlılık var. Yüksek katma değerli ihracatımız yıllardır yüzde 3’ü geçemiyor. Çin’in bu alandaki ihracatı yüzde 30-35’lerde. Hiçbir hedef tutmuyor. 2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefliyorlardı. Şimdi yarısına ulaşmaları zor. Afaki laflar, gerçekçi olmayan programlar” dedi.
BOL ÜRÜN, UCUZ FİYAT
Eylül ayında doların 8 TL olduğunu, şu anda 13 TL’ye çıktığını hatırlatan Söylemez, buna karşın AKP Hükümeti’nin 18 TL’den kuru aşağı çekerek sanki zafer kazanmış gibi hareket ettiğini söyledi. Yaşanan durumu “Ölümü gösterip sıtmaya razı ettiler” diye açıklayan Söylemez, “İhracatçı eskiden 1 ürünü 1 dolara satarken şimdi 2 ürünü 1 dolara satıyor. Gelinen nokta ucuz ürün ve işçilik” diye konuştu.
Reforma olmadan Çin gibi olunamaz
AKP’nin başta eğitim olmak üzere reformist bir yapı taşımadığını söyleyen Ekonomist Evren Devrim Zelyut, bu nedenle Türkiye’nin Çin ile mukayese edilemeyeceğini vurguladı. Çin Komünist Partisi toplantılarında binlerce delegenin bir araya gelerek Çin’in geleceğini belirleyecek kararlara imza attıklarını ifade eden Zelyut, bu toplantıların sonuçlarında sürekli reform yapıldığını ancak AKP’nin böyle bir bakış açısına sahip olmadığını kaydetti. Türkiye’nin düşük katma değerli ihracat yaptığını ve dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Zelyut, “AKP yönetimi varken Türkiye bunları aşamaz” dedi.

 

Kaynak: Sözcü/Taylan Büyükşahin