İşte yakıt fiyatlarını patlatan iki önemli gelişme!

yazar:

kategori: ,

Türkiye art arda gelen akaryakıt zamlarının şokunu yaşarken, dolar kurunun 18 lira olduğu dönemden bile daha fazla fiyata satılmasını sorguluyor.

Benzinin ve motorinin litre fiyatı doların 18 lirayı gördüğü gün olan 24 Aralık 2021 tarihinde 95 oktan benzin 11.61, motorin ise 11.48 TL’den satılıyordu.  Doların 13.830 seviyelerinde olduğu dün gelen yeni zam ile benzin 13.56 TL’ye motorin ise 13.70 TL’ye yükseldi.

Vatandaşlar doların düşmesine rağmen yakıt fiyatlarının yükselmesine tepki gösteriyorlar. Ancak son 10 günde yakıt fiyatlarındaki sert yükselişin iki nedeni olduğu belirtiliyor.

PETROL FİYATI

23-24 Aralık haftası petrolün varili 66 dolara kadar gerilemiş iken, dün itibariyle Kazakistan olaylarının da etkisi ile 82 dolara ulaştı. Ham petrolün varil fiyatındaki yükseliş tüm ülkelerde yakıt fiyatlarının artmasına neden oldu.

ÖTV ARTTI

Türkiye’de yakıt fiyatlarının daha sert yükselişinin bir başka nedeni olarak hükümetin yeniden almaya başladığı ÖTV gösteriliyor. ÖTV aralık ayında yaklaşık 2 TL arttı. Hükümet ÖTV’yi arttırmasaydı benzin ve motorin 11 liranın altında olacaktı.