Türkiye’nin yarısının bankalara ortalama 29.2 bin TL borcu var

Ekonomik kriz vatandaşı yüksek faize rağmen bireysel kredilere yönlendiriyor.  Yüzde 1 seviyesinde olan bireysel kredi faiz oranı yüzde 2’nin dahi üstüne çıkmasına rağmen banka ve finansal şirketlerden bireysel kredi ve kredi kartı borç tutarı ilk kez 1 trilyon 17 milyar liraya ulaştı. 34.8 milyon kişi bireysel kredi kullanırken kişi başı ortalama kredi bakiyesi de 29.2 bin düzeyine çıktı. BDDK haftalık verilerine göre sadece bankacılık sektöründen kullanılan krediler 14 Ocak itibariyle 987 milyar 131 milyon liraya çıktı.

EYLÜL’DEN SONRA ARTTI

TBB verilerine göre tarihte ilk kez bireysel kredi ve kart borcu 1 trilyon lira eşiğini geçti. Eylül ayından itibaren bu rakamların daha da arttığı dikkat çekti. Eylül ayından itibaren Merkez Bankası faiz indirimine gitmiş ancak bireysel kredi faizlerine yansımamıştı. Tam tersi yükseliş olarak etki yapmıştı.

TAKİP SAYISI ARTTI

TBB verilerine göre bireysel kredi ve kart borcunda takibe dönüşüm yüzde 2,6 seviyesine çıktı. BDDK’nın sağladığı erteleme avantajının ilk adımı eylül itibariyle kaldırılmıştı. Kasımda ise takibe dönüşüm oranı yüzde 2,6’ya yükseldi. Ekimde yüzde 2,4, eylülde ise yüzde 2,3 seviyesindeydi. Konut kredilerinde tasfiye olacak alacakların konut kredisine oranı yüzde 0,3 olurken taşıt kredilerinde ise yüzde 1,9’a çıktı. Ekimde yüzde 1,8, eylülde ise yüzde 1,7 seviyesindeydi. İhtiyaç kredisi ve kartta ise takibe düşen alacak oranı yüzde 3,7 seviyesinde. Bu oran da eylül ve ekimde yüzde 3,4 seviyesinde bulunuyordu.