Sigorta

Bankalardan müşteriye körü körüne sigorta satışı!

ParaMedya instagram hesabı üzerinden yapılan bir anket, Türkiye’nin nasıl sigorta poliçe çöplüğüne döndüğünü gözler önüne serdi.

Hanife Serter tarafından hazırlanan ankete yaklaşık 12 bin bankacı katıldı.

Ankete katılan bankacılara ilk olarak “Bankacı olarak sigorta pazarlamaktan memnun musunuz?” sorusu soruldu.

Bankacıların yüzde 97’si sigorta pazarlamaktan memnun olmadıklarını ifade etti. Bankacılar, söz konusu poliçeleri hedef baskısıyla zoraki olarak satmak zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar.

YETERİNCE BİLGİYE SAHİP DEĞİL

Ankette bir başka soru ise “Sigorta poliçeleri bilginiz yeterli mi?” oldu. Bu soruya verilen yanıt ise büyük bir skandalı ortaya çıkarttı. Bankacıların yüzde 74’ü satılmasını istedikleri poliçeler hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Sadece bu poliçeler bankacılara satmak için dayatılıyor.

MÜŞTERİYE BİLGİ AKTARILMIYOR!

“Sigorta müşteriye gerekli tüm bilgi veriyor musunuz?” sorusuna ise verilen yanıt oldukça şaşırtıcı. Çünkü bankacılar tarafından satılan poliçelerin yüzde 84’ünde müşteriye yeterince bilgi verilmiyor. Yani poliçenin ne özellikler içerdiği ve neye yaradığı anlatılmıyor. En ilginci ise müşteri bu poliçeleri anlamadan nasıl satın alıyor.

MADDİ KARŞILIK ALMIYOR

Bankacıların yüzde 93’nün sattığı poliçelerden dolayı her hangi bir karşılık almadığı belirtildi. Kar marjı yüzde 50’yi bulan poliçeler sadece bankalara kar yazıyor.