Dar gelirli vatandaşa banka hesabını kullanma tuzağı!

Dar gelirli, kredi kart borcu olan vatandaşlar kara para aklamak ve telefon dolandırıcılarının  yeni hedefi oldu.

Sosyal medya üzerinden yüzde 3 komisyon verme iddiası ile paylaşım yapan kişiler, günlük e bin lira ile 10 bin lira arasında para kazanmayı tahhüt ediyor. Hesabını kullanmaları için ikna edilen vatandaşlarla genelde park ve banka şubesi yakınında buluşuyorlar. Parayı çektikten hemen sonra bu paranın yüzde 3’nü hesap sahibine veriyorlar.

SOSYAL MEDYA GRUPLAR

Dar gelirli ve genelde borçlu insanları hedef alan kişiler son dönemde Facebook gruplarında her hangi bir paylaşımın altına teklif yazarak çalışıyorlar. Bu işlemin suç olmasına rağmen bazı kişilerin çaresizlikten hesabını kullandırdığı ve bu konuda haklarında yasal işlem yapıldığı bildiriliyor. Son bir ayda bu konuda çok sayıda kişi hakkında yasal işlem yapıldığı biliniyor. Ayrıca bu kişilere cazai işlemin yanı sıra vergi cezası da geldiği belirtiliyor.

NASIL OLUYOR?

Genellikle yasa ve/veya kayıt dışı çalışanlar; kendi personeli, arkadaşları veya yakın çevresindeki kişiler adına bankalarda hesap açarak/açtırarak, yasa/kayıt dışı hasılatlarını bu hesaplar üzerinden tahsil ediyor, bu kapsamdaki ödemelerini de yine bu hesaplardan yapıyorlar. Bu şekilde, vergi mükellefiyetleri de bulunmayan bu kişilerin banka hesaplarına ciddi tutarlarda para giriş – çıkışları olabiliyor. Hesap sahiplerinin büyük kısmının, banka hesaplarının bu şekilde kullanıldığından haberi bile olmuyor. Hesap sahiplerinin bir kısmı ise, banka hesaplarını, bir ücret karşılığında kullandırıyor.