Amerikan Doları

Bankalardan dolarının yarısını bozdurana yüzde 4 faiz kampanyası

Dövizi kontrol altında tutmak amacıyla geçtiğimiz yıl aralık ayında devreye sokulan ve 800 milyar liraya ulaşan Kur Korumalı Mevduat Hesabı, yaklaşık 150 bin banka çalışanının kabusu haline dönüştü. bazı bankalar ise hesaplarındaki dolar-euronun yarısını bozduranlara daha yüksek faiz kampanyası başlattı.

PERSONELE MOBBİNG

Bankalar üzerindeki otorite baskının artması, banka üst yönetiminin de bu baskıyı şube personeline adeta mobbing (psikolojik taciz) tarzıı yansıtmasına neden oluyor.  Bankalar tüm şube personellerine kur korumalı mevduat için hedef vermeye başladı.  Bazı bankaların ise hesaplarında döviz bulunduran müşteri listesini şubelere dağıtarak bunun en az yüzde 30’unu kur korumalı hesabı çevirmelerini hedef olarak veriyor.

Özel bir bankanın şube yetkilisi, “kredi ve diğer bankacılık işlemlerini bir süredir bıraktık ve yoğun bir şekilde dövizi olan müşterileri arayarak onları kur korumalıya geçmeleri için ikna ediyoruz. Ancak döviz müşterileri KKMH’ye geçmeyi reddediyorlar” dedi.

BOZDUR DOLARINI AL YÜKSEK FAİZİ KAMPANYASI

Öte yandan bazı bankalar kur korumalı hesaba geçiş için kampanya yapmaya başladılar. Türkiye’nin en büyük holdingine ait özel banka, hesabında tuttuğu dolarının yarısını bozduranlara kalan bakiyesi için yüzde 4.5 faiz vermeye başladı. Söz konusu banka, normal dolar mevduatına yüzde 1 faiz veriyor. Söz konusu bankanın dolara yüzde 4.5 faiz kampanyasına rağmen önemli bir talebin de olmadığı belirtiliyor.