Tükiye’de ilk! Irk ayrımcılığı yapan emlakçıya para cezası

yazar:

kategori:

Esenyurt’ta bir sitede siyahi birine ev kiralamak istemeyen bir emlakçıya 5 bin TL ayrımcılık cezası kesildi!

İstanbul Esenyurt’ta yabancı uyruklu G.C.E. de, geçtiğimiz yıl Türk eşi ve kızlarıyla ev kiralamak için randevu alıp K. isimli siteye gitti. Sitenin emlak ofisine eşinin girdiğini belirten G.C.E., yalnız olan eşine “Elimizde uygun daire var gösterebiliriz” denildiğini, beş dakika sonra kendisinin içeri girdiğinde ise “Üzgünüz ama siyahileri sitemize kabul etmiyoruz. Yönetimin talimatı var, üzgünüz” şeklinde karşılık verildiğini belirtti.

G.C.E., eşine konuşmaları doğru anlayıp anlamadığını sorması üzerine eşinin “Aslında evi bana kiraya verebileceklerini fakat sen siyahi olduğun için bize ev veremeyeceklerini söylüyorlar” dediğini söyledi. Bunun üzerine konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) taşıyan G.C.E., siyahi olmasından dolayı kendisine ayrımcılık yapıldığını belirtti.

Başvuranın ten renginden dolayı kamuya açık sunulan bir hizmetten yararlanamadığını belirten Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, “Emlak ofisinin başvuranın ‘rengi’ nedeniyle hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasını engelleyerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunduğu kanaatine ulaşılmıştır. C. R. E. emlak ofisi (B. Ş.) hakkında 5 bin TL idari para cezası uygulanmasına oybirliği ile karar verildi” değerlendirmesinde bulundu.