FED’in şok faiz artışına rağmen piyasalar neden pozitif açıldı?

yazar:

kategori:

Haftalardır piyasalar üzerinde büyük baskı yaratan FED, dün gece kararını verdi ve şok bir faiz artışına gitti. Piyasa beklentisinin 50 puan olmasına rağmen FED 75 puan arttırdı. Ancak, bu karardan hemen sonra başta Amerikan borsaları olmak üzere tüm piyasada iyimser bir hava yaratıldı.

Finans uzmanları, bu iyimser havayı öncelikle FED Başkanı Powell’in konuşmasına bağlıyorlar.

Powell’ın “Bu büyüklükteki adımların yaygın hale gelmesini beklemiyorum” ifadesi daha büyük oranda faiz artışları olmayacağı şeklinde algılanınca borsalar, tahviller değer kazandı; dolar düştü.

Peki bu durum kalıcı olacak mı?

Finans uzmanı Gül Kara, bu hareketleri ölü kedi sıçraması olarak nitelendiriliyor. Yani FED’in bu kararının etkisinin önümüzdeki günlerde daha ağır olacak olmasına rağmen biraz da beklentinin bitmiş olmasına yönelik tepki olarak gören Kara, “Amerika büyük bir durgunluğa gidiyor. Ancak dünya piyasaları özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için işler hiç kolay olmayacak. Çünkü bu ülkeler borçla ekonomisini çeviriyor ve öyle bir maliyet artıyor ki, onlar için artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak”diye konuştu.