Deutsche Bank

Deutsche Bank BDDK kararını yorumladı: Ani bir duruşa neden olabilir

Deutsche Bank, düzenlemeyle ilgili yayımladığı raporda son dönemde uygulanan makro ihtiyati politikalara dikkat çeken Deutsche Bank ise son uygulamanın ana hedefinin döviz hesaplarında büyük varlıklar bulunan şirketlerin ucuz kredi yoluyla ithalat yapmasını önlemek olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Düzenlemenin makro etkilerinin TL’de yaşanan ilk ralli ve döviz hesaplarında düşüş yönünde yaşanan yeni bir harekete rağmen orta vadede ekonomik aktivite için yeni zorluklar yaratabileceği belirtildi.

Banka son uygulamayla birlikte şirketlerin uzun vadeli kredi kullanımını ve yatırım iştahının azaltabileceğine vurgu yaparken önümüzdeki haftalarda büyümeyi olumsuz etkileyebilecek yeni makro ihtiyati önlemler görülebileceğini kaydetti.

Benzer uygulamaların devam etmesi halinde önümüzdeki çeyreklerde ekonomide ani bir duruş yaşanma ihtimalini elemediğini de belirten banka son düzenlemenin yabancı şirketler arasında serbest piyasa kurallarına dair endişeler yaratabileceğini ve ülkeye yapılabilecek doğrudan yatırım iştahını olumsuz etkileyebileceği vurguladı.