İş Bankası

En cömert banka İş Bankası çıktı

Son yıllarda en çok kar eden sektör olarak dikkatleri üzerinde toplayan bankacılık sektörü, personel gideri konusunda oldukça cimri çıktı.

Bir önceki yılın ilk yarısına göre karları yaklaşık 5 kat artan bankalar arasında en yüksek personel gideri Türkiye İş Bankası’nda.

TÜRKİYE İŞ BANKASI: 22 bin 757 personeli olan Türkiye İş Bankası personel politikası konusunda en çok dikkati çeken banka.  Türkiye’nin en büyük özel bankası olan İş Bankası aylık personel gideri konusunda da liderliği elinde bulunduruyor. Hakan Aran’ın genel müdürlüğe getirilmesi ile birlikte personel özlük haklarında büyük iyileşme görülmüştü.  Banka yüksek enflasyon nedeniyle personeline aylık harcama desteği ile de büyük takdir toplamıştı.

YAPI KREDİ BANKASI: Yapı Kredi Bankası’nda 15 bin 403 kişi çalışıyor. 34 bin 024 lira  lira personel gideriyle ikinci sırada yer alıyor. Banka son olarak toplu iş sözleşmesinin dışına çıkarak örgütlü sendikanın talebiyle yaklaşık yüzde 15 zam yapmıştı.

AKBANK: Akbank 21 milyar 157 milyon TL net kar elde eden Akbank 33 bin 914 lira personel gideriyle üçüncü sırada yer alıyor. Bankada 12 bin 230 kişi çalışıyor. Banka yaklaşık bir ay önce yüzde 35 zam yapmıştı.

GARANTİ BBVA:  Genel Müdür Recep Baştuğ’un hassasiyeti ve personel politikası nedeniyle banka 3 kez zam yaptı ve yemek ücretlerinde iyileştirmeye gitti. 18 bin 569 kişi çalıştıran banka personel başına 31 bin 241 lira gider ile 4.sırada yer alıyor.

TÜRK EKONOMİ BANKASI: En şaşırtıcı personel gideri ise TEB’de olduğu ortaya çıktı.  Bir çok büyük bankaya göre daha yüksek personel maliyeti ile dikkat çekti. TEB 8 bin 501 personel ile 29 bin  701 lira maliyetle 5.sırada yer alıyor.

VAKIFBANK: Vakıfbank 16 bin 888 çalışanı ile personel gideri 29 bin 483 ile alt sıralarda yer aldı.

ZİRAAT BANKASI: Türkiye’nin en büyük kamu bankası aynı zamanda en fazla personel çalıştıran banka olarak dikkat çekiyor. Yüksek personel sayısına rağmen personel gideri 27 bin 056 lira ile en az ücret politikası olan bankalar arasında yer aldı.

QNB FİNANSBANK:Son dönemde özellikle genç mezunların tercihi haline gelen QNB Finansbank,  11 bin 142 kişi çalıştırıyor. Bankanın personel gideri 26 bin 673 lira.

HALKBANK: Bir başka şaşırtıcı banka ise Halkbank. 20 bin 120 kişinin çalıştığı banka en düşük personel gideri olan bankalar sıralamasında. Bankanın aylık personel gideri 25 bin 978 lira.

DENİZBANK: Aylık personel gideri en düşük bankalar sıralamasında 21 bin 351 lira ile Denizbank yer alıyor. Bankada 12 bin 636 kişi çalışıyor. Bankanın son zammı bilançoya yansımadı. yaklaşık yüzde 35 zam yaptı. Ayrıca Denizbank’ın personel giderinde düşük çıkmasının temizlik ve güvenlik gibi kadroların taşeronda değil, banka bünyesinde bulunmasından kaynaklandığı görüldü. Tüm temizlik kadroları ve güvenlik görevlileri banka bünyesinde. Diğer yandan direk satış ve telemarkering gibi satış yapan ve düşük ücret gelirine sahip ekipte de en büyük Denizbank. O nedenle giderleri kişi başı personele bölünce en düşük çıkıyor.  Bankanın 1000 temizlik, 1000 güvenlik, 1,500 direk satış ve call center personeli bulunuyor.

PARAMEDYA AÇIKLAMASI:

Söz konusu rakamlar bankaların bilançosundan elde edilmiştir. Ancak, bankaların personel yapısı açısından net bir rakamı ifade etmemektedir. Bazı bankaların bünyelerinde farklı alt kadroları bulundurmaları nedeniyle söz konusu rakam farklı sağlıklı bir bilgi vermemektedir.