İcra affı düzenlemesinin ayrıntıları belli oldu!

yazar:

kategori: ,

Adalet, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının teknik çalışmasının ardından kabineye sunulan taslağa yönelik hazırlıklar, Adalet Bakanlığınca tamamlandı.

Yasal düzenlemenin 1 Ekim’de Meclis’in açılışında gündeme getirileceği belirtildi.

KİMLER FAYDALANACAK?

Hazırlanan yasa taslağına göre, 2 bin liraya kadar olan icra takiplerinin tamamı kapsam içi olacak. Vatandaşların bu konuda her hangi bir şey yapmasına gerek kalmayacak. İcra müdürlükleri ve varlık yönetim şirketleri yasa çıkana kadar bu takibi yapmayacak. Bu konuda yasal bir düzenlemenin yapılacağı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin çıkabileceği belirtiliyor.

15 AĞUSTOS ÖNCESİNİ KAPSAYACAK

Çalışmaya göre, 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılmış 2 bin lira ve altındaki alacaklar gider gösterilerek vergiden düşürülebilecek ve böylece tasfiyeleri sağlanacak.

Düzenlemenin kapsamında, gerçek kişilerin varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlara olan borçları bulunacak.

Yasa değişikliğinin TBMM’de kabulü ve Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından icra takibindeki 2 bin TL’ye kadar olan bireysel borçları devlet üstlenecek. Böylece icra takibine konu yaklaşık 10 milyon dosya temizlenecek ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş icra takibinden kurtulacak. Düzenleme kapsamında vatandaşların 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulması öngörülüyor.

AİLELERİN BİRDEN FAZLA DOSYASI

Öte yandan bazı ailelerin birden fazla icra dosyası bulunduğu ve bunların tamamının mı kapsam içi olduğu tartışmalarına da açıklık getirildi.  Yeni tasfiye sürecinde ailelerin 2 bin liraya kadar olan tüm dosyaları kapsam dahilinde olacak.

Bu yasanın çıkması ile birlikte toplam 5.5 milyon icra dosyası işlemden kaldırılmış olacak. Toplam 30 milyar liralık bir borç devlet tarafından karşılanacak. Alacaklı şirket ve kurumlar bu parayı nakit olarak değil, yüzde 100 vergiden düşerek almış olacaklar.