Doların ve altının yatırımcıları için kritik hafta!

yazar:

kategori: ,

Türkiye ve dünya piyasaları için kritik haftaya girdik. FED’in tarihi toplantısı 21 Eylül’de yapılacak. Buradan çıkacak sonuç piyasalara yön verecek. Amerikan Merkez Bankası’nın en az 75 baz puan faiz arttırması bekleniyor.

Dolar, borsa, altın ve kripto para yatırımcısı için çok önemli bir hafta başladı. Amerikan Merkez Bankası FED tarihi faiz kararını 21 Eylül tarihinde açıklayacak. Yine TCMB ise 22 Eylül’de toplanacak ve faiz kararını verecek.

İşte olası kararlar ve piyasaya etkisi:

FED:

FED’in 75 baz puan faiz artışına piyasa neredeyse kesin gözüyle bakıyor ve bunu şimdiden fiyatlıyor. Düşük bir ihtimal olsa da 50 baz puan yapması halinde piyasalar bunu olumlu bir gelişme olarak algılayacak. Ancak özellikle Biden yönetimi enflasyonla mücadelenin daha etkili olması yolunda baskısı var. Bu da 100 baz puanlık artış beklentilerini yaratıyor. Piyasa analistleri olası 100 baz puanlık faiz artışının borsa, altın ve kripto piyasasını ciddi anlamda olumsuz etkileyeceğini belirtiyorlar.

TCMB:

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısı FED’den bir gün sonra gerçekleşecek. Ancak piyasa için bir önem arz etmiyor. Faiz artışı beklenmiyor. Düşük bir ihtimal de olsa faiz indirmesi mümkün görünüyor. Faiz indirimi döviz piyasasında harekete neden olabilir ama kamu bankalarının baskısı ile kontrol altına alınabilir.

İNGİLTERE MERKEZ BANKASI:

Avrupa piyasaları için FED kadar önemli bir toplantı İngiltere Merkez Bankası’da yapılacak. Bu toplantı 15 Eylül’de yapılacaktı ancak 22 Eylül’e ertelendi. Bunun nedeni olarak İngiltere’nin FED kararını görmek istediği gösteriliyor. İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırması bekleniyor.