İktidarın bankalarla kara liste kavgası!

Son bir yılda yaşanan büyük kriz milyonlarca vatandaşın çek senet borçları ile kredi kart borçları yüzünden kara listeye girmesine neden oldu. Halk arasından kara liste olarak bilinen KKB notu için iktidar torba yasaya ek madde koydu. Bu maddeye göre, bankalara olan borcunu ödeyen vatandaşın kara listeden çıkması sağlanacak. Ancak, geçmiş yıllarda da bu tür affın çıkmasına rağmen bankaların kendi kayıtlarının bulunması nedeniyle af uygulaması uygulanamamıştı.

Torba teklif ile kredi, kredi kartı borçları, karşılıksız çek ve senet gibi konular yüzünden kara listeye alınanların, geciken kısmı 1 Temmuz 2023’e kadar ödemeleri şartıyla kara listeden çıkarılmasını içeren bir düzenleme geliyor. Borcunu yapılandıranlar da listeden çıkarılacak.

UYGULANABİLECEK Mİ?

Ekonomi yönetimi, bankaların kendi kayıtlarını kullanmaması için bazı yaptırım kararları için çalışma yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin talimatı ile affın uygulanabilirliği konusunda bir ekip çalışma yapıyor. Geçmiş yıllarda yine af çıkmış ancak bankalar kendi kayıtları nedeniyle bu affı uygulamamıştı.

Genel affın halen uygulanabilirliği konusunda bankalar çok istekli değiller. Her bankanın sisteminde kendi kayıtlarında müşteri profilinin ve ödeme bilgilerinin bulunması yeni kart ve çek-senet işlemlerinde engel teşkil ediyor.

KKB PUANI NEDİR?

Bir tüketicinin, KKB üyesi olan kuruluştan aldığı ya da alacağı kredinin geri ödemesini diğer bir tüketiciye kıyasla ne ölçüde yerine getireceğini öngörmek amacıyla hesaplanan sayısal bir göstergedir.