Türk bankalarının sendikasyon maliyeti arttıyor çevirme rasyoları düşüyor

yazar:

kategori: ,

Bankacılık sektöründe sendikasyonlarda artan maliyet ve düşen çevirme rasyoları her yeni açıklamayla daha da görünür oluyor.

Akbank ve TEB’in ardından Yapı Kredi’nin sendikasyonunda maliyetin arttığı ve çevirme rasyosunun gerilediği görüldü.

Yapı Kredi’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, 367 gün vadeli 210 milyon dolar ve 249 milyon euro tutarında iki ayrı dilimden oluşan yaklaşık toplam 458 milyon dolar sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisi anlaşması yapıldı.

14 ülkeden 23 finansal kurumun katılımıyla ve dış ticaretin finansmanı amacıyla kullanılacak olan sürdürülebilirlik bağlantılı sendikasyon kredisinin toplam maliyeti dolar dilimi için SOFR artı yüzde 4,25 ve euro dilimi için Euribor artı yüzde 4,00 olarak gerçekleşti.

Banka geçen yılın Ekim ayında 822 milyon dolarlık sendikasyon temin etmiş, bunun maliyeti ise sırasıyla dolar dilimi için SOFR artı yüzde 2,75 ve euro dilimi için ise Euribor artı yüzde 2,10 olmuştu.

Böylelikle bankanın sendikasyon çevrim oranı yüzde 61 seviyesinde kaydedildi.

Akbank’ın sendikasyonunda çevrim oranı yüzde 60, TEB’in sendikasyonunda ise yüzde 67 seviyesinde gerçekleşmişti.

AKP POLİTİKALARININ SONUCU

Öte yandan Türkiye’de en çok takip edilen ekonomist Evren Devrim Zelyut, bankaların yaşadığı sendikasyon sorununun AKP’nin uyguladığı ekonomik politikalarının bir sonucu olduğunu söyledi.

Zelyut, twitter da, “ İşte AKP’nin muhteşem ekonomi politikaları sonucu: YKB sendikasyon çevrim oranı %61, Akbank %60, TEB %67 Ne demek bu? Kur arttı, CDS arttı faizi yukarı çekti, bankalar daha az para bulabildi…

Bize nasıl dokunur? Daha az kredi, daha yüksek faiz!” diye bir tweet attı