Türk Bankacılık Sektörü

Vatandaş hangisine inansın? İki kurum iki farklı analiz!

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankacılık sektörünün kısa vadeli yabancı para dış borçlarının yüksek seyretmeye devam ettiğini belirterek, makroekonomik dengesizlikler arttıkça Türk bankalarının refinansman risklerinin daha da arttığını önceki gün açıkladı. Ancak yine aynı gün bir başka kuruluş JP Morgan. ‘Türk bankacılık sektöründe muazzam bir potansiyel görüyoruz’ diye açıklama yaptı.

Fitch, çarşamba günü Türk bankacılık sektörü konusunda bir rapor yayınlayarak uyarıda bulunmuştu.

Fitch’in bugün yayımladığı raporda, sektörün 90 milyar dolarlık döviz likiditesinin, piyasalardaki kısa süreli bir kapanmayı ve döviz mevduatlarında yaşanacak ılımlı bir çıkışı karşılamak için yeterli olduğu; ancak nakit, yabancı bankalardaki ipoteksiz plasmanlar ve döviz swapı gibi yüksek kalitedeki döviz varlıklarının yılın ilk yarısı itibarıyla yalnızca 27 milyar dolar ile çok daha düşük seviyede kaldığına işaret edildi.

BANKALARIN DIŞ BORÇ DURUMU

Fitch, bankaların dış borcunun ilk altı ay sonunda 125 milyar dolara düştüğü, ancak kısa vadeli borcun 83 milyar dolar ile yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.

Fitch, 2023’te sektörün dış borcunun düşmeye devam edeceği ve kısa vadeye doğru bir kayış olacağı tahmininde bulunurken, buna gerekçe olarak riskten kaçınma eğilimini gösterdi.

FARKLI BİR GÖRÜŞ

Fitch’ten kısa bir süre sonra Türk bankacılık sektörüyle ilgili değişik ve tamamen zıt bir açıklama JP Morgan’dan geldi.

JP Morgan Türkiye Genel Müdürü Mustafa Bağrıaçık Türk bankalarının dünyanın en iyi yönetilen bankaları arasında olduğunu söyledi.JP Morgan Türkiye Genel Müdürü Mustafa Bağrıaçık Türk bankalarının dünyanın en iyi yönetilen bankaları arasında olduğunu, uzun vadeli bir bakış açısıyla Türk bankacılık sektöründe muazzam bir potansiyel görmeye devam ettiklerini söyledi. DÜNYA’ya konuşan Bağrıaçık, Türk bankalarının hem küresel arenada hem de yurtiçinde artan dalgalanmaya rağmen, bilançolarını ihtiyatlı bir şekilde yönettiklerini, güçlü kazanç artışı sağladıklarını ve sermayelerini koruduklarını ifade etti.